16 Φεβ 2013

Παρεμβάσεις Αλευρά, Πετράκου για τις ζημιές στα θερμοκήπια από το χαλάζι.


Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, αναφορικά με τις ζημιές που προκάλεσε σε θερμοκηπιακές υποδομές αλλά και υπαίθριες καλλιέργειες, η έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή της Τριφυλίας στις 7 Φεβρουαρίου. Ερώτηση για το ίδιο θέμα και τη δρομολόγηση αποζημιώσεων στους παραγωγούς, κσατέθεσε
και ο μεσσήνιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.
Η επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, έχει ως εξής:

«Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί της Τριφυλίας από τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν στα θερμοκήπια τους εξαιτίας της ισχυρής χαλαζόπτωσης της 7ης/2/2013.Το μέγεθος και η ένταση του χαλαζιού ήταν τόσο μεγάλα, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα πλαστικά καλύμματα. Σύμφωνα δε με το άρθρο 4, παράγραφος 2/VII β. της αριθμ 281245/09-04-2008 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 628/9-4-2008 τ.Β’ ) για να αποζημιωθεί ο παραγωγός για το πάγιο κεφάλαιο, το επίπεδο ζημιών θα πρέπει να φθάνει ένα κατώτερο όριο το οποίο καθορίζεται στο 30% του συνόλου των ομοειδών ειδών του παραγωγού.


Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 6, (κεφάλαιο ΙΙ ειδικοί περιορισμοί, Δ πάγιο κεφάλαιο παράγραφος 9) της ανωτέρω ΚΥΑ, για ζημιές στον εξοπλισμό και ειδικότερα στα αναλώσιμα υλικά π.χ. νάιλον κάλυψης θερμοκηπίων κλπ. δεν καταβάλλονται κρατικές ενισχύσεις εκτός αν αποδεικνύεται ότι τα αναφερόμενα υλικά έχουν αγορασθεί το έτος της ζημιάς ή μέχρι ένα έτος πριν την ημερομηνία που καταστράφηκαν.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή αποτελεί το τρίτο κέντρο  θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρας (2.800 στρέμματα) με εξαιρετικά υπερπρώιμα προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Το γεγονός δε ότι τα θερμοκήπια είναι σύγχρονα με αρχικό κόστος κατασκευής που ξεπερνά τις 16.000 €/στρέμμα, καθίσταται εμπόδιο να τύχουν αποζημίωσης, εάν δε συνυπολογιστεί η παλαιότητα των κατασκευών, διότι τα υλικά κάλυψης συμμετέχουν κατά 10-15 %, στο κόστος κατασκευής. Αντίθετα, στα χωρικού τύπου (τολ Φιλιατρών) το κόστος συμμετοχής των πλαστικών κάλυψης ξεπερνά κατά πολύ το 30%. Τονίζω ιδιαίτερα ότι το κόστος αγοράς καθώς και τα εργατικά, για την αντικατάσταση, ανέρχεται στις 2.000 €/στρ., σε μια εποχή δύσκολη για τους παραγωγούς, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, της έλλειψης ρευστότητας, καθώς και της ανύπαρκτης ή με δυσμενείς όρους χρηματοδότησης.


Θεωρώ συνεπώς αναγκαία την αποζημίωση των παραγωγών για τη μεγάλη ζημιά που προξενήθηκε από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την γεωργική τους δραστηριότητα.


Σε διαφορετική περίπτωση, θ΄ αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες στην τύχη τους ή να λάβουν ημίμετρα με αποτέλεσμα την μείωση και οψίμιση  της παραγωγής καθώς  και την υποβάθμιση της ποιότητας.


Εκτιμώντας την ευαισθησία σας για τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο και πιστεύοντας ότι η αγροτική μας οικονομία μπορεί να γίνει ανταγωνιστική σε ένα διεθνές περιβάλλον, μόνο όταν το κόστος εισροών είναι ανάλογο των υπολοίπων κρατών, είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε τρόπους αποζημίωσης των παραγωγών της Τριφυλίας για ένα ακραίο και έκτακτο καιρικό φαινόμενο».


Η ερώτηση του βουλευτή Θανάση Πετράκου, προςτον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Τεράστιες ζημιές προκάλεσε η πρωτοφανής σε ένταση χαλαζόπτωση που έπληξε την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου την περιοχή του Δήμου Τριφυλίας. Το μέγεθος του χαλαζιού ήταν πολύ μεγαλύτερο του συνήθης μεγέθους με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα νάιλον των θερμοκηπίων.

Επίσης ζημίες προκλήθηκαν και στα φυτά μέσα στα θερμοκήπια.


Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση αφού


α) το κόστος αντικατάστασης του νάιλον είναι μεγάλο ξεπερνά το ποσό των 2.000 ευρώ ανά στρέμμα και φυσικά αδυνατούν οι παραγωγοί να διαθέσουν πόσα του μεγέθους αυτού για την αντικατάστασή τους και


β) αυτή την περίοδο οι καλλιέργειές τους είναι στο ξεκίνημα και θέλουν ιδανικές συνθήκες οι οποίες δεν μπορούν να εξασφαλιστούν με τρύπια νάιλον.


Μεγάλες επίσης είναι οι ζημιές και στις υπαίθριες καλλιέργειες που υπάρχουν στην περιοχή αλλά και στα μαύρα πλαστικά κάλυψης του εδάφους για τα καρπούζια τα οποία έχουν τοποθετηθεί στα χωράφια.


Με δεδομένα ότι:


Η ισχυρή χαλαζόπτωση ήταν τόσο πρωτοφανής που τείνει στα όρια της Θεομηνίας


Οι ζημιές στην κάλυψη των θερμοκηπίων είναι τεράστιες


Το κόστος αντικατάστασης των νάιλον είναι πολύ μεγάλο και αδυνατούν οι παραγωγοί να το καλύψουν


Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπει να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, όπως τους ενημέρωσε η αντιπροσωπεία του υποκαταστήματος της Τρίπολης, αλλά και μέσω των ΠΣΕΑ είναι αμφίβολη η αποζημίωση διότι ο κανονισμός προβλέπει το μέγεθος της ζημιάς να υπερβαίνει το 30% του κόστους της πάγιας εγκατάστασης».

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου