15 Φεβ 2013

Χυμός τομάτας - το “ενεργειακό ποτό” μετά την προπόνηση.


Ο χυμός τομάτας θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα να ανακάμψει αποτελεσματικότερα μετά από την άσκηση, απ’ ότι τα ενεργειακά ποτά, δείχνει νέα έρευνα.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι ντομάτες παρέχουν ουσίες ζωτικής σημασίας, που βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών και στην επαναφορά των δεικτών του αίματος στο φυσιολογικό.


Εμπειρογνώμονες από έναν αριθμό ιδρυμάτων υγείας στην χώρα μας διεξήγαγαν διάφορα τεστ σε 15 αθλητές κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο μηνών, εξετάζοντας ζωτικές ενδείξεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Εννέα από τους αθλητές έπιναν χυμό ντομάτας μετά την άσκηση και έξι κατανάλωναν τακτικά ανθρακούχα ενεργειακά ποτά.

Όσοι έπιναν χυμό ντομάτας είχαν γρηγορότερη αποκατάσταση των μυών και επαναφορά των επίπεδων γλυκόζης στο φυσιολογικό μετά από εντατική άσκηση.

Τα αντιοξειδωτικά στις ντομάτες είναι ήδη γνωστά για την καταπολέμηση του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών, που εξηγεί γιατί οι άνθρωποι οι οποίοι υιοθετούν τη μεσογειακή διατροφή φαίνεται να ζουν περισσότερο.

Στην τελευταία μελέτη, τα επιβλαβή επίπεδα των ενζύμων και των πρωτεϊνών που συμβάλλουν στη μυϊκή και εγκεφαλική βλάβη επέστρεψαν στις κανονικές τιμές πιο γρήγορα στους αθλητές που έπιναν χυμό ντομάτας μετά την άσκηση.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο ντοματοχυμός ήταν τόσο αποτελεσματικός που οι αθλητές οι οποίοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βλαβερών πρωτεϊνών επωφελήθηκαν σε μόλις δύο μήνες.

Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του Γενικού Χημείου του Κράτους, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food and Chemical Toxicology.

Τα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενη σουηδική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι ο χυμός ντομάτας βοήθησε να μειώσουν την οξειδωτική βλάβη μετά την άσκηση.

Ερευνητές στη Στοκχόλμη ζήτησαν από μια ομάδα υγιών εθελοντών να ασκηθούν στο 80% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας τους για 20 λεπτά.

Μετά την άσκηση, ελέγχθηκε το αίμα τους για μια ένωση που ονομάζεται 8-oxodG, ουσία που αποτελεί δείκτη της οξειδωτικής βλάβης.

Αυτή συμβαίνει λόγω των χημικών αντιδράσεων στο σώμα που απελευθερώνουν επιβλαβή, πλούσια σε οξυγόνο, μόρια που επιτίθενται στους ιστούς και προκαλούν μόνιμες βλάβες - και έχουν ενοχοποιηθεί για πολλές παθήσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που έπιναν χυμό ντομάτας μετά την άσκηση για πέντε εβδομάδες δεν υπέστησαν μεγάλη οξειδωτική βλάβη.

Πηγή:dailymail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου