15 Φεβ 2013

Μεσογειακή διατροφή : η καλύτερη για το διαβήτη.


Η διατροφή με άπαχο κρέας και υγιή λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο είναι πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους και τη μείωση του σακχάρου στο αίμα στα άτομα με διαβήτη, αποκάλυψε μια ανασκόπηση στοιχείων των τελευταίων 10 ετών.

Οφέλη παρατηρήθηκαν επίσης με διατροφές που ήταν χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες ή υψηλής σε πρωτεΐνες ή
χαμηλής σε απλά σάκχαρα.

"Αν εξετάσετε διαφορετικά είδη διατροφών, αυτές οι τέσσερις μπορούν να βελτιώσουν διάφορες πτυχές του ελέγχου του διαβήτη", δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της ανασκόπησης Dr. Olubukola Ajala, ειδικός διαβητολόγος στο Νοσοκομείο Sussex της Βρετανίας.

Οι διαβητικοί δεν μπορούν να αποθηκεύσουν αποτελεσματικά τη γλυκόζη στα κύτταρα τους, και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους και η μείωση πρόσληψης θερμίδων μπορούν να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών από τη νόσο. Όμως, δεν ήταν σαφές ποια δίαιτα είναι πιο αποτελεσματική.

Η Dr Ajala και οι συνεργάτες της εξέτασαν τα αποτελέσματα 20 μελετών που συνέκριναν την επίδραση των επτά δημοφιλέστερων διατροφών σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Η μεσογειακή διατροφή, η χαμηλή σε υδατάνθρακες, η υψηλή σε πρωτεΐνες και οι δίαιτες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη - η οποία κατατάσσει τις τροφές ανάλογα με την ταχύτητα μεταβολής των υδατανθράκων σε γλυκόζη - μείωσαν το σάκχαρο των συμμετεχόντων.

Αφού ακολούθησαν τη δίαιτα για τουλάχιστον έξι μήνες, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν μεσογειακό πρόγραμμα διατροφής έχασαν επίσης κατά μέσο όρο 1,8 κιλά. Καμία άλλη διατροφή δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις στο βάρος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

"Η μεσογειακή διατροφή μας προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη" δήλωσε η Ajala. "Φανταζόμουν ότι η χαμηλή σε υδατάνθρακες (διατροφή) θα ήταν η καλύτερη για την απώλεια βάρους, αλλά η μεσογειακή φάνηκε να είναι η καλύτερη".

Μια μεσογειακού τύπου διατροφή δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια, και χρησιμοποιεί ελαιόλαδο και βότανα αντί για βούτυρο και αλάτι. Τα κορεσμένα λίπη από το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι συνήθως λιγότερο από το 8% των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνονται.

Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή με μειωμένους κινδύνους για εμφάνιση καρκίνου, Alzheimer, Parkinson και θάνατο από καρδιακή προσβολή.

Αν και η ανασκόπηση δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι η χορτοφαγική, ή η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή βοήθεια στην απώλεια βάρους, ενδεχομένως να είναι πολλά υποσχόμενη για τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου, σημειώνεται στην έκθεση.

Επιπλέον, χαμηλή σε υδατάνθρακες, η χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και η μεσογειακή διατροφή, όλες, οδήγησαν σε αυξήσεις των δεικτών της υγείας της καρδιάς - η "καλή" χοληστερόλη αυξήθηκε κατά 4%-10% και τα τριγλυκερίδια μειώθηκαν έως και κατά 9 %.

Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι η μελέτη δεν μπορούσε να δώσει έμφαση στα ευεργετικά αποτελέσματα της απώλειας βάρους – βάσει των ειδών των τροφίμων που καταναλώνονταν.

"Η απώλεια βάρους είναι σημαντική, αλλά το ίδιο και η θρεπτική ποιότητα," δήλωσε η Katherine Zeratsky, διαιτολόγος στην Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Ο έλεγχος της μερίδας και η βιωσιμότητα είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία ενός σχεδίου διατροφής για άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την Zeratsky, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. Πιστεύει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι πιο επιτυχής, επειδή είναι πιο εύκολο να ακολουθηθεί από ό,τι οι περιοριστικές χαμηλές σε υδατάνθρακες ή υψηλές σε πρωτεΐνες δίαιτες.

"Νομίζω ότι όλοι μας ακόμα αναρρώνουμε από τη φάση της διατροφής χαμηλών λιπαρών της δεκαετίας του 1990», δήλωσε η Zeratsky. "Το ελαιόλαδο κάνει τα τρόφιμα πιο εύπεπτα και απολαυστικά, και μπορεί να περιορίσει την ανάγκη για σνακ αργότερα μέσα στην ημέρα", πρόσθεσε.

Αλλά η μεσογειακή διατροφή δεν είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί απώλεια βάρους και βελτίωση της υγείας της καρδιάς, τόνισε.

Είναι πιο σημαντική μια ισορροπημένη προσέγγιση, όπως φρούτα και λαχανικά, μέτριες μερίδες φαγητού και η αναζήτηση συμβουλής γιατρού πριν από την έναρξη ενός πλάνου διατροφής.

Πηγή:health

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου