3 Ιουν 2013

"Η χρήση παράνομων σκευασμάτων θέτει σε κίνδυνο την ελληνική σταφίδα".

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ) εφιστά την προσοχή στους σταφιδοπαραγωγούς της Αιγιάλειας ότι πρέπει να αγοράζουν φυτοφάρμακα κατάλληλα για τη σταφιδοκαλλιέργεια, καθόσον υπάρχουν υποψίες οι οποίες διερευνώνται στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό ότι χρησιμοποιούνται και φέτος απαγορευμένα - μη εγκεκριμένα σκευάσματα για «χαράκι» της σταφίδας.
Η πιθανή ανίχνευση απαγορευμένων δραστικών ουσιών - φυτοφαρμάκων από τις αρμόδιες Αρχές στην χώρα μας ή στο
εξωτερικό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις εξαγωγές της σταφίδας μας και νομικές κυρώσεις στον σταφιδοπαραγωγό.


Υπάρχουν πληροφορίες ότι και φέτος πωλούνται στην αγορά για χαράκι διάφορα αγνώστου προέλευσης σκευάσματα σε «φακελάκια» και «μπουκαλάκια», που δεν αναγράφουν την δραστική τους ουσία.


Σκευάσματα όπως το AFIX, το CECECE, το Stabilan και η παλιά «χαρακίνη» είναι απαγορευμένα και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.
Εφιστάται η προσοχή στους σταφιδοπαραγωγούς να μην χρησιμοποιούν για χαράκι μη εγκεκριμένα και άγνωστης ταυτότητας σκευάσματα με πολύ πιθανή συνέπεια την αβέβαιη αποτελεσματικότητά τους.


Οι σταφίδες στις οποίες θα ανιχνεύονται, μετά από αναλύσεις που θα διενεργούνται κατά την παραλαβή της σταφίδας, απαγορευμένες ή μη εγκεκριμένες δραστικές ουσίες, δεν θα παραλαμβάνονται.


Η Ένωση θα παρέχει, όπως πάντα, με τους γεωτεχνικούς της κάθε πληροφόρηση στους σταφιδοπαραγωγούς για την χρήση στην καλλιέργεια της σταφίδας ασφαλών και εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων. Επίσης, πληροφορίες οι σταφιδοπαραγωγοί μπορούν να ζητούν από το τοπικό γραφείο της Γεωργικής Ανάπτυξης.



Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου