Nα συμπεριληφθεί υποχρεωτικά στην ετικέτα της συσκευασίας
επιτραπέζιας ελιάς η ποικιλία που περιέχεται σε αυτή, ζήτησαν από το ισπανικό
Υπουργείο Γεωργίας οι αγροτικές οργανώσεις ASAJA, COAG και UPA, η ASEMESA και ο
συνεταιριστικός τομέας, με στόχο την ενημέρωση του καταναλωτή για το προϊόν που
αγοράζει αλλά και την γνωριμία του με τις ποικιλίες της ελιάς.
Μέχρι σήμερα ήταν προαιρετική η αναγραφή της ποικιλίας
στην ετικέτα, ωστόσο η Asaja-Sevilla,
η οποία προώθησε αυτή την αλλαγή, θεωρεί
οτι η πολιτική αυτή πρέπει να καταστεί υποχρεωτική για να αποφευχθεί η σύγχυση
του καταναλωτή και να εξασφαλιστεί η διαφάνεια στην αγορά.
Η διαδικασία έγκρισης της αλλαγής πρέπει να περάσει τώρα
από την Διυπουργική Επιτροπή Νομοθεσίας Τροφίμων (CIOA).
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ελαιολάδου, την περίοδο 2011-2012
πουλήθηκαν στην εγχώρια αγορά περισσότεροι από 171.200 τόνοι επιτραπέζιας
ελιάς, από τους οποίους το 37,8% ήταν ποικιλίας Manzanilla, ακολουθούμενη από
τις Hojiblanca με 22,3% (38.350 τόνοι), Manzanilla Carrasqueña με 19% (32.220
τόνοι) και Gordal με 6,5% (11.230 τόνοι).
Πηγή: olivenews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου