3 Ιουν 2013

Ένα δισ. ευρώ οι ζημίες για τους Ιταλούς αγρότες.

«Στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ ανέρχεται η συνολική οικονομική ζημία για την ιταλική γεωργία από τις συνεχείς βροχοπτώσεις του περασμένου μηνός», ανέφερε σε έκθεσή του ο αγροτικός σύνδεσμος Coldiretti.
Η φετινή σοδειά ρυζιού θα μειωθεί κατά 40%, η παραγωγή κρασιού μέχρι και 50%, ενώ εκείνη του καλαμποκιού αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 45% και των λαχανικών μέχρι και 75%, σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου. Ο φετινός Μάιος ήταν ο πιο βροχερός των τελευταίων 22 ετών.


Οι ακραίες καιρικές συνθήκες δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Στην βορειοανατολική περιφέρεια Βένετο, υπολογίζεται ότι χάθηκε το 70% των προς συγκομιδή μήλων, κερασιών και βερίκοκων.

Σε πολλές περιοχές της βόρειας Ιταλίας ως χθες η θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε τους 9 βαθμούς Κελσίου. Το ρύζι λόγω του ασυνήθιστου αυτού ψύχους δεν καταφέρνει να ωριμάσει. Στις γεωργικές εκτάσεις γύρω από την Πάδοβα μεγάλο μέρος του σανού έχει σαπίσει και κτηνοτρόφοι σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, διερωτούνται τι τροφή θα δώσουν στις αγελάδες τους.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα δεν έχει ανακοινώσει έκτακτα μέτρα για την οικονομική στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων. Θεωρείται βέβαιο ότι για την απόσβεση μέρους της ζημίας οι τιμές λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών και γεωργικών προϊόντων πρόκειται να αυξηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου