3 Ιουν 2013

Ποικιλία τομάτας που απωθεί τους αλευρώδεις.

Φυτά ντομάτας τα οποία απωθούν… εχθρούς των καλλιεργειών παρουσιάστηκαν σε διεθνές συμπόσιο για τους αλευρώδεις που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι και τα πορίσματά του ανακοινώθηκαν χθες.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα θέματα που αναπτύχθηκαν είχαν εξαιρετικό
ενδιαφέρον. Διαπιστώθηκε ότι οι κοινοί πρόγονοι του συμπλόκου ειδών του Βemisia tabaci εντοπίζονται στην Αφρική, ενώ η ειδογέννεση και η εξάπλωση τους υπολογίζεται ότι ξεκίνησε πριν από 20 – 40 εκ. χρόνια, δηλαδή πολύ πριν τη δραστηριοποίηση του ανθρώπου με τη γεωργία.
Το Συμπόσιο απασχόλησε, επίσης, η παγκόσμια εξάπλωση ορισμένων ειδών αλευρωδών όπως το Μεσογειακό είδος (MED) και το είδος της Μέσης Ανατολής (ΜΕΑΜ1) του Βemisia tabaci. Διαπιστώθηκε ότι οι λεπτές ισορροπίες για την επικράτηση ενός είδους βασίζονται σε ένα πολύπλοκο σύμπλοκο από παραμέτρους όπως περιβαλλοντικές (θερμοκράσια, επίπεδα CO2), οικολογικές (φυτά ξενιστές) καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε είδους (αναπαραγωγική συμπεριφορά, αντοχή στα εντομοκτόνα, ενδοσυβιοτικά βακτήρια). Εκτεταμένες αναφορές έγιναν, επιπλέον, στα θέματα μετάδοσης ιολογικών ασθενειών, όπου διαπιστώθηκε ότι οι ιοί φυτών, μειώνοντας την άμυνα του μολυσμένου φυτού (π.χ. ιασμονικό οξύ, τερπένια), υποβοηθούν στην ανάπτυξη των αλευρωδών και κατ’ επέκταση στην ευκολότερη μετάδοση των ιολογικών ασθενειών.
Στο Συμπόσιο παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, νέα υποσχόμενα αρπακτικά ακάρεα, χημικά και βιολογικά σκευάσματα για τον έλεγχο των αλευρωδών, μελετήθηκαν επίσης τα πρώτα φυτά τομάτας με απωθητική δράση που βασίζεται στην υπερπαραγωγή εντομο-απωθητικών τερπενίων, ενώ άλλες μελέτες παρουσίασαν φυτά που ρυθμίζουν τα γονίδια του αλευρώδη, με τη βοήθεια των οποίων υπολογίζεται ότι στο μέλλον θα βρεθεί πρακτική εφαρμογή στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των αλευρωδών.
Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό “ΔΗΜΗΤΡΑ” και έφερε την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Πηγή: www.agrocrete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου