20 Ιουν 2013

Greenpeace: Ο λιγνίτης σκοτώνει 1.200 ανθρώπους στην Ελλάδα.

Στις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομία από την καύση του λιγνίτη αναφέρεται επιστημονική έκθεση της Greenpeace «Σιωπηλοί Δολοφόνοι».


Η έκθεση που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης, με ανάθεση από την περιβαλλοντική οργάνωση, καταγράφει  περισσότερους από 1.200 πρόωρους θανάτους
αλλά και επιβάρυνση για κάθε νοικοκυριό με 1.000 ευρώ στην Ελλάδα ετησίως.

Σύμφωνα με την έκθεση οι 300 μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα , εκλύουν κάθε χρόνο εκλύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τόννους τοξικών αερίων και αιωρούμενων μικροσωματιδίων. «Αυτοί οι ρύποι »  όπως επισημαίνεται «εισχωρούν στους πνεύμονες και το αίμα των ανθρώπων προκαλώντας αναπνευστικές λοιμώξεις, καρδιακές προσβολές, καρκίνο του πνεύμονα, κρίσεις άσθματος και άλλες βλάβες στην υγεία».

«Συστατικά όπως ο άνθρακας» σχολίασε η Εύη Σαμολή, λέκτορας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με παρέμβασή της στη συνέντευξη τύπου «και ενώσεις του θείου, που προκαλούνται και από εκπομπές εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής ενέργειας με καύση λιγνίτη, έχουν συσχετιστεί με τις επιδράσεις των σωματιδίων στην υγεία».

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί : 1200 πρόωροι θάνατοι –που θ΄ αυξηθούν κατά 100 με την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5, απώλεια 260.000 εργατοωρών , ενώ η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας και η καταστροφή του περιβάλλοντος υπολογίζονται , σύμφωνα με την έκθεση σε 3,9 δισ. ευρώ.

«Δεν υπάρχει υγιώς σκεπτόμενη επιχείρηση που θα επένδυε στον λιγνίτη, αν έπρεπε να πληρώσει το πλήρες κόστος του. Αυτή είναι η χειρότερη στρέβλωση και η μεγαλύτερη επιδότηση που θα πρέπει να άρει η ελληνική κυβέρνηση, αν ενδιαφέρεται πραγματικά για το εθνικό »,τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές και την ενέργεια. «Η κυβέρνηση οφείλει να υπηρετήσει τη μετάβαση της χώρας σε μία σύγχρονη και αποδοτική οικονομία μηδενικών εκπομπών, αντί να προετοιμάζει την επόμενη κρίση της», συνέχισε.

Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση, λίγες εβδομάδες πριν τις κρίσιμες αποφάσεις της για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το μέλλον της ΔΕΗ:

να επιβάλλει φορολόγηση του λιγνίτη
να εφαρμόσει τις πλέον σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες στις υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες
να ακυρώσει τα σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες και να θέσει χρονοδιάγραμμα  για την οριστική απεξάρτηση από το λιγνίτη, το αργότερο ως το 2030
να εκπονήσει και να στηρίξει με οικονομικούς πόρους αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ομαλή μετάβαση των τοπικών κοινωνιών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη στη μετά-λιγνιτική εποχή
να μεταστρέψει την αρνητική πολιτική της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να συνταχθεί με τις χώρες που απαιτούν φιλόδοξους στόχους και νομικά δεσμευτικούς στόχους έως το 2030 για την προώθηση των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση και τις εκπομπές CO2


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου