21 Ιουν 2013

Από τις 23 Ιουνίου έρχονται τα φρούτα με… τατουάζ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποφάσισε να επιτρέψει τη χρήση λέιζερ με τα οποία θα «τυπώνονται» πάνω στη φλούδα των φρούτων τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με αυτά.

Η Laser Food φέρνει την εκτύπωση των στοιχείων των φρούτων πάνω στην φλούδα τους με λέιζερ.
Οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ αποφάσισαν να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος με τον οποίο αναγράφονται τα χαρακτηριστικά και οι
πληροφορίες στα φρούτα που πωλούνται στα μανάβικα και τα σουπερμάρκετ. Μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται αυτοκόλλητες ετικέτες.

Η τεχνολογία για την εκτύπωση των στοιχείων των φρούτων πάνω στην φλούδα τους με λέιζερ αναπτύχθηκε από την ισπανική εταιρία Laser Food πριν από 4 χρόνια. Όμως κάποιες χημικές ουσίες (οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου κ.α) που χρησιμοποιούνται σε αυτή την τεχνική έκανε επιφυλακτικές τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές στο να επιτρέψουν τη χρήση της.

Η εταιρεία όμως επέμεινε και μετά από τριετείς διαβουλεύσεις η ΕΕ έδωσε τελικά την έγκριση της και μάλιστα η απόφαση έχει άμεση ισχύ. Έτσι από τις 23 Ιουνίου οι εταιρείες εμπορίας φρούτων μπορούν να ξεκινήσουν να τους κάνουν… τατουάζ.

Σε πρώτη φάση τα τατουάζ θα γίνονται σε εσπεριδοειδή, πεπόνια και ρόδια. Εκτός από τα συνήθη δεδομένα (barcodes, τόπος προέλευσης, βάρος, τιμή κ.λπ.) η νέα τεχνική με τα τατουάζ θα επιτρέπει στους εμπόρους και τους προμηθευτές να γνωρίζουν τη διαδρομή που έχει ακολουθήσει κάθε φρούτο και που τελικά πουλήθηκε.Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου