3 Ιουν 2013

Πάει πίσω η «χαρτογράφηση» για τα νέα δικαιώματα βοσκοτόπων.

Με την εντύπωση ότι δεν θα υπάρξει φέτος πρόβλημα με τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων καθώς η ενιαία ενίσχυση θα καταβληθεί βάσει των περσινών στοιχείων, αποχώρησε από το γραφείο του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Αλέξανδρου Οφίδη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Τζωρτζάκης.

Tο σύστημα φαίνεται ότι θα λειτουργήσει τελικά βάσει των παλιών στοιχείων σχετικά με την
αναγνώριση των βοσκοτόπων. Έτσι, δεν θα γίνουν περικοπές στα χρήματα που θα δοθούν στους παραγωγούς ως ενιαία ενίσχυση, εξισωτική κ.α.
Όπως λέει ο κ. Τζωρτζάκης  πήρε την απάντηση από τον κ. Οφίδη ότι το σύστημα θα λειτουργήσει βάσει των παλιών στοιχείων σχετικά με την αναγνώριση των βοσκοτόπων. Έτσι, δεν θα γίνουν περικοπές στα χρήματα που θα δοθούν στους παραγωγούς ως ενιαία ενίσχυση, εξισωτική και στα προγράμματα της βιολογικής κτηνοτροφίας και των νέων αγροτών.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην προσπάθεια του να εναρμονίσει την εθνική με την κοινοτική νομοθεσία στο θέμα  της αναγνώρισης των βοσκοτόπων προχώρησε σε περικοπές διαφόρων περιοχών όπως natura οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε ποσοστό 37,5% επί των επιλέξιμων εκτάσεων προηγούμενων ετών.

Αγροτικές οργανώσεις και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης ξεσηκώθηκαν καθώς διαπίστωναν αδικίες στο όλο σύστημα.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ την Πέμπτη 30 Μαΐου  ο κ. Τζωρτζάκης έδειξε στον κ. Οφίδη περίπτωση γεωγραφικής ενότητας στην οποία γινόταν αποχαρακτηρισμός κατά 37,5% , αν και σχεδόν στο σύνολο της ήταν καλυμμένη από ελαιόδεντρα.

Σχολιάζοντας γενικότερα το θέμα του αποχαρακτηρισμού των βοσκότοπων ο κ. Τζωρτζάκης είπε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν νοείται κάτω από ένα πρίνο να βόσκει πρόβατο, όμως στην Ελλάδα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο».

Μιλώντας για το θέμα ο κ. Οφίδης απάντησε στον κ. Τζωρτζάκη ότι προσπαθεί να αλλάξει το σύστημα και «να πάμε με το παλιό. Και θα το αλλάξουμε, διότι υπάρχει πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα».

Κατά τον κ. Τζωρτζάκη όπως φαίνεται το σύστημα θα αλλάξει και φέτος δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Συνάντηση με Τσαυτάρη ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Στο μεταξύ, την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ΟΣΔΕ με το παλιό σύστημα ζητάει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας -ΣΕΚ.

Οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν στην επιστολή τους ότι: «Ενώ οι παραγωγοί είχαν ήδη αρχίσει να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων αιφνιδιαστικά αποφάσισε  να καθορίσει ποιοι βοσκότοποι  είναι επιλέξιμοι και μη επιλέξιμοι. Αυτό έχει ως  αποτέλεσμα χιλιάδες κτηνοτρόφοι να βρίσκονται χωρίς επιλέξιμους βοσκότοπους ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ίδιοι  είχαν χαρακτηριστεί επιλέξιμοι και να κινδυνεύουν  με περικοπές  των ενισχύσεων. 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητάει  να  γίνει η  ενεργοποίηση των δικαιωμάτων  για το 2013  με το σύστημα που ίσχυε  όλα τα προηγούμενα χρόνια και εν συνεχεία προτείνει επανέλεγχο όλων των επιλέξιμων βοσκότοπων, με παρουσία και των  φορέων των κτηνοτρόφων.

Εν αναμονή  άλλωστε  της νέας ΚΑΠ θα μπορούν να συμπεριληφθούν στους επιλέξιμους βοσκότοπους άλλα περίπου 10 εκατομμύρια στρέμματα, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονταν  έως τώρα, ώστε να  αντιμετωπιστεί  το πρόβλημα προς όφελος των παραγωγών και της χώρας.

Το προεδρείο του ΣΕΚ ζητάει επείγουσα συνάντηση  με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη προκειμένου να  δοθεί λύση στο  πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα».
Λασηθιωτάκη Πέλλα



Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου