7 Ιουν 2013

Φτιάχτε τα δικά σας οικολογικά εντομοκτόνα.

Θέλετε να αντιμετωπίσετε οικολογικά τα έντομα και τις ασθένειες των φυτών σας, χρησιμοποιώντας κυρίως πρώτες ύλες από τη φύση και το σπίτι σας. Μάθετε πως:

Αλεύρι και πιπέρι για τις κάμπιες
Για να απαλλαγούμε μια και καλή από τις ενοχλητικές κάμπιες που καταστρέφουν τη
σοδειά μας, μπορούμε να παρασκευάσουμε το εξής απλό και οικολογικό μείγμα:
Ανακατεύουμε 1 φλιτζάνι αλεύρι και 2 κουταλιές σούπας πιπέρι καγέν.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα σουρωτήρι ή μια νάιλον κάλτσα (καλσόν) και πασπαλίζουμε με αυτό τα λαχανικά, συνήθως αργά το απόγευμα.
Έτσι, μόλις βγουν οι κάμπιες για «φαγητό», θα απολαύσουν ένα... αξέχαστο γεύμα, καθώς το αλεύρι προκαλεί πρήξιμο του στομαχιού, καταστρέφοντας το πεπτικό τους σύστημα, ενώ το καυτό πιπέρι κρατάει μακριά άλλα επιβλαβή για το λαχανόκηπο μας έντομα.
Ελαιόλαδο και σαπούνι ενάντια στα σκαθάρια

Μια κατηγορία εντόμων που αντιμετωπίζονται λίγο πιο δύσκολα από τα συνηθισμένα είναι εκείνα που έχουν σκληρό κέλυφος ή κάποιο είδος καλύμματος, όπως τα σκαθάρια. Και γι’ αυτά όμως υπάρχει τρόπος, αρκεί να αναμείξουμε 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο και 1    του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας και τα ρίχνουμε σε ένα ψεκαστήρα, με το οποίο ψεκάζουμε τα φυτά που έχουν προσβληθεί.
Μπορούμε να επαναλαμβάνουμε κάθε 2-3 ημέρες, μετά τη δύση του ηλίου. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται κοκκοειδή, ακάρεα κ.ά.
Οινόπνευμα για τις σαρανταποδαρούσες

Επιστρέψατε στο σπίτι σας και ήρθατε αντιμέτωποι με έρποντα έντομα, όπως οι σαρανταποδαρούσες; Αυτό δεν πρέπει να σας χαλάει τη διάθεση, αφού υπάρχει ένας οικολογικός και οριστικός τρόπος αντιμετώπισής τους. Έτσι, πριν καταφύγουμε στα χημικά, μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ένα διάλυμα που θα εξαφανίσει στη στιγμή τα συγκεκριμένα έντομα.
Σε έναν ψεκαστήρα, όπου έχουμε  προηγουμένως βάλει 1 λίτρο, νερό προσθέτουμε 1 φλιτζάνι μπλε ή λευκό οινόπνευμα και 1 κουταλιά ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια ψεκάζουμε απευθείας πάνω στους ανεπιθύμητους επισκέπτες και όχι πάνω στα φυτά, γιατί μπορεί να τα καταστρέψουμε.
Μαγειρική σόδα και ελαιόλαδο για τα έντομα

Ένας ακόμη τρόπος ήπιας αντιμετώπισης για μελίγκρα και αλευρώδεις, που να είναι ασφαλές για τα παιδιά αλλά και τα κατοικίδια, είναι το ακόλουθο άοσμο εντομοκτόνο που μπορούμε να παρασκευάσουμε μόνοι μας με υλικά της κουζίνας μας. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο με 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα, τα οποία ανακατεύουμε καλά. Έπειτα, προσθέτουμε 2 κουταλιές από το υγρό αυτό διάλυμα σε 1 φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε ξανά. Ρίχνουμε το διάλυμα στον ψεκαστήρα και ψεκάζουμε. Επαναλαμβάνουμε 2 - 3 φορές μέσα στο μήνα, έως ότου εξαφανιστούν τα έντομα.
Μυρμήγκια τέλος με πορτοκάλια
Τώρα που ζεσταίνει ο καιρός και η παρουσία των μυρμηγκιών είναι όλο και πιο συχνή έως και ενοχλητική, δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, γιατί υπάρχει λύση.
Σε ένα μαγειρικό σκεύος (κατά προτίμηση μια κατσαρόλα) βάζουμε δύο φλιτζάνια κομμένες φλούδες από εσπεριδοειδή και προσθέτουμε ένα λίτρο νερό. Αφήνουμε το διάλυμά μας να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Κατόπιν το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Σουρώνουμε το διάλυμα και με έναν ψεκαστήρα ψεκάζουμε στις φωλιές των μυρμηγκιών ή όπου αλλού τα έχουμε δει να περνούν. Το ζεστό νερό τα απομακρύνει, ενώ η μυρωδιά από τις φλούδες εσπεριδοειδών τα κρατάει μακριά.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία κάθε δύο ή τρεις ημέρες, μέχρι να εξαφανιστούν τελείως.


Πηγή:fytokomia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου