15 Ιουν 2012

Σιδηροσκώληκες.



Όνομα του εχθρού: Agriotes, Athous, Melanotus, ...spp.  προνύμφες

Εύρος ξενιστών:
Οι σιδηροσκώληκες είναι πολυφάγοι, σχεδόν όλα τα φυτά είναι ξενιστές τους. Μερικά είδη είναι (κυρίως το Athous spp.) παμφάγα. Αυτοί οι εχθροί μπορούν να τραφούν με σαπροφάγο, φυτοφάγο και σαρκοφάγο τρόπο.

Εμφάνιση και σημασία:
Οι σιδηροσκώληκες εμφανίζονται σε κάθε κράτος της Ευρώπης.  Οι προνύμφες τρέφονται στις ρίζες και κάνουν στοές στη σάρκα του κονδύλου της πατάτας. Η σημασία τους είναι ότι προκαλούν ποιοτική ζημία,  οι πατάτες με μεγάλη ζημιά δεν είναι εμπορεύσιμες.


Συμπτώματα:
Τα σκουλήκια τρέφονται κατά πλάτος των κονδύλων, τα τοιχώματα των στοών που ανοίγουν γίνονται αργότερα καστανά. Οι στοές πηγαίνουν παντού στον κόνδυλο, μπορεί ακόμη και να διασταυρώνονται. Στην επιφάνεια των κονδύλων υπάρχουν μικρές τρύπες. Η ζημιά μπορεί να γίνει σε υγρό έδαφος και μπορεί να συμβεί δευτερογενής μόλυνση από Fusarium ή Erwinia, τα οποία αυξάνουν τη ζημιά.  Η φθοριμαία προκαλεί παρόμοιες στοές στον κόνδυλο, αλλά οι στοές αυτές είναι κοντά στην επιφάνεια του κονδύλου και ποτέ δεν διασταυρώνονται. Το αποπτιλωμένο δέρμα  της φθοριμαίας είναι στις στοές της φθοριμαίας. Οι ζημιές από αυτούς τους δύο εχθρούς είναι εύκολο να διακριθούν με κάποια εξάσκηση.

Περιγραφή του εχθρού:
Πρόκειται για έντομα μήκους 5 έως 35 χιλ. με επίμηκες σώμα. Ο βιολογικός τους κύκλος είναι από 1 έως  4 χρόνια. Τα ακμαία (ενήλικα) τρέφονται κυρίως με τα άνθη, των ζιζανίων των οικογενειών Umbelliferae και Compositae. Οι  προνύμφες έχουν μήκος 3 έως 30 χιλιοστά, έχουν ερυθρόδερμο χρωματισμό, είναι επιμήκεις με 3 ζευγάρια ποδιών και με σκούρο καστανό, πλατύ κεφάλι. Οι  προνύμφες  ζουν στο έδαφος.

Βιολογικός κύκλος:
Οι σιδηροσκώληκες διαχειμάζουν ως προνύμφες στο έδαφος. Ο βιολογικός τους κύκλος μπορεί να είναι από 1 έως 4 χρόνια, οι μεγαλύτεροι έχουν πιο μεγάλο (Athous spp.) στάδιο προνύμφης. Τα ακμαία είναι ικανά να πετάξουν και συνήθως επισκέπτονται τα άνθη.  Η ακαλλιέργητη ζώνη γύρω από τους αγρούς είναι η ζώνη συσσώρευσης αυτών των παρασίτων. Τα ακμαία τρέφονται κυρίως με τα άνθη, των ζιζανίων των οικογενειών Umbelliferae και Compositae. Οι εχθροί χρειάζονται υγρή επιφάνεια του εδάφους για την τοποθέτηση των αυγών. Οι νεαρότερες προνύμφες τρέφονται κυρίως με το χούμο, τις ρίζες και τις φυτικές μονάδες κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Οι προνύμφες προσβάλουν τους κονδύλους, σπάνια τους βλαστούς, και δημιουργούν στοές σ΄ αυτούς.  Για να εμφανιστούν αυτοί οι εχθροί χρειάζονται το έδαφος να περιέχει χούμο. Τα καθαρά αμμώδη εδάφη είναι παραδείγματος χάριν  λιγότερο  μολυσμένα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου