Ψείρα πράσινου ροδάκινου (Myzus persicae) και άλλα είδη.
Φάσμα προσβαλλομένων:
Η M. persicae προσβάλει ευρύ φάσμα καλλιεργειών: πατάτα, ζαχαρότευτλο, πολλά είδη καλλωπιστικών και λαχανικών.
Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Η M. persicae είναι ευρύτατα διαδεδομένη στα θερμοκήπια και στους ανοιχτούς αγρούς. Ελάχιστη σημασία έχουν οι προσβολές απευθείας στα φυτά, αλλά αυτό το είδος μεταφέρει κάπου 200 ιούς φυτών μεταξύ των οποίων σημαντικότεροι για την αγγουριά είναι οι ZYMV, CMV και WMV.
Συμπτώματα:
Η M. persicae εμφανίζεται συνήθως μεμονωμένη και δεν σχηματίζει αποικίες στις αγγουριές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συμπτώματα που προκαλεί η απομύζηση δεν είναι ορατά στα φυτά της αγγουριάς.
Περιγραφή του ζωυφίου:
Η άπτερη M. persicae φτάνει τα 2 χιλ.σε μήκος κι έχει χρώμα ανοιχτοπράσινο ή κιτρινοκόκκινο. Το είδος που έχει φτερά είναι κάπως μακρύτερο (3 χιλ.) με θώρακα μαύρο σε κάποια τμήματα και μαύρες βούλες στο πίσω μέρος.
Κύκλος ζωής:
Η M. persicae συνήθως διαχειμάζει με μορφή αυτού σε χειμερινούς ξενιστές (ροδάκινο) αλλά βρίσκεται και στα θερμοκήπια με τη μορφή νύμφης ή ενήλικης που δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Η εκκόλαψη γίνεται από τα αυγά των άπτερων. Ύστερα από αρκετές γενιές σε χειμερινό ξενιστή, αρχίζουν και γεννιούνται ψείρες με φτερά που μετακινούνται προς τους θερινούς ξενιστές (πατάτα, ζαχαροκάλαμο, λαχανικά, καλλωπιστικά κ.α.). Στη διάρκεια του καλοκαιριού αυτή η ψείρα αναπαράγεται με παρθενογένεση. Στο τέλος του καλοκαιριού γυρίζει στους χειμερινούς ξενιστές και ύστερα από το ζευγάρωμα εναποθέτει τα αυγά της σ’ αυτούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου