7 Μαΐ 2012

Μοναδική η φυτική ποικιλότητα της Πελοποννήσου.


Για την προστασία της φυτικής ποικιλότητας της Πελοποννήσου μπορεί να δημιουργηθούν Βοτανικός Κήπος, φυσικά πάρκα, πάρκα προβολής της χλωρίδας και οικοπεριηγητικά μονοπάτια-διαδρομές επισήμανε η Δρ Ελένη Μαλούπα, Τακτική Ερευνήτρια στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κατά την ημερίδα με θέμα «Φαρμακευτικά-Αρωματικά Φυτά» που πραγματοποιήθηκε στο Κρανίδι Αργολίδας από την Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας και το Δήμο Ερμιονίδας.


Η κυρία Μαλούπα πρόσθεσε πως η φυτική ποικιλότητα της Πελοποννήσου μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω της διερεύνησης του πολλαπλασιασμού, της διατήρησης της επί τόπου και εκτός τόπου, του μαζικού πολλαπλασιασμού και της καλλιέργειας αυτοφυών φυτικών ειδών με έμφαση στα
αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως η καλλιέργεια θα προσφέρει βρώσιμα προϊόντα, ξηρή δρόγη, αιθέρια έλαια υψηλής ποιότητας, προϊόντα κοσμετολογίας και φυτά για εμπορική ανθοκομία. Ακόμη υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει πλούσια χλωρίδα, πολλά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ορισμένα από αυτά μοναδικά στον κόσμο. Τα φυτά αυτά αποτελούν προϊόν μεγάλης οικονομικής σημασίας και η καλλιέργειά τους στην Ελλάδα ευνοείται. Επιβάλλεται λοιπόν σύμφωνα με την Κυρία Μαλούπα η διακοπή της ανεξέλεγκτης συλλογής των αυτοφυών πληθυσμών, η προστασία του πλούτου των ειδών σε ειδικές μονάδες και η ενίσχυση της έρευνα στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά ώστε να δοθούν κίνητρα για την καλλιέργεια και εμπορία τους.

Από τη μεριά του ο Τεχνικός Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Δημήτριος Μιχαηλίδης επισήμανε πως «το χωράφι και ο στάβλος δεν είναι εργοστάσιο» και ότι αγρότης είναι ταυτόχρονα επάγγελμα και τρόπος ζωής, ενώ παράλληλα συμπλήρωσε πως η αγροτική επιχειρηματικότητα απαιτεί έρευνα, επαγγελματική κατάρτιση και υποστήριξη. Ο κ. Μιχαηλίδης υποστήριξε πως το πρώην ΕΘΙΑΓΕ απέτυχε να προσφέρει επαρκή εφαρμοσμένη έρευνα, με αποτέλεσμα κάθε ένας που μπορεί να «πλασάρει» μια ιδέα, να δημιουργεί μορφές «οικονομικής πυραμίδας» με εισαγωγή νέων καλλιεργειών. Συνεχίζοντας σημείωσε πως σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει επαρκής κατάλληλη αγροτική εκπαίδευση και η συνήθης υποστήριξη παρέχεται από τα τοπικά Επιμελητήρια, όπου όμως ακόμα δεν δέχονται τους αγρότες, ενώ δεν υπάρχει Αγροτικό Επιμελητήριο. Τέλος ο Δήμαρχος Ερμιονίδος Δημήτριος Καμιτζής, επεσήμανε την παρουσία πολλών νέων ανθρώπων κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε επίσης αναφορά στην πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020 της ΠΕΝΑ και στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που εφέτος θα γίνει στο Ελατοχώρι Πιερίας, 6 με 9 Σεπτεμβρίου με θέμα «Συνεργατισμός», που είναι το εργαλείο συνένωσης δυνάμεων στην Κοινωνική Οικονομία και φέτος είναι το Διεθνές Έτος Συνεργατισμού. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την πρόθεση να οργανωθεί από την Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας τριήμερη επίσκεψη τον Σεπτέμβριο στην Θεσσαλονίκη, στον Βοτανικό Κήπο του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών Αρωματικών Ειδών της Ελληνικής Χλωρίδας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου