2 Ιουλ 2012

Μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Ζητάνε δάνεια 2.000 ευρώ ανά στρέμμα.


Επιστολή απέστειλαν προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ οι ΟΑΣ Λασιθίου, ΑΣ «Ησίοδος», Σ. Ανθοπαραγωγών, ΑΣ Κούτσουρα και ΑΣ Λεύκης, στην οποία αναφέρονται στα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν και ζητάνε τη βοήθεια του υπουργείου. Όπως επισημαίνουν στον ΑγροΤύπο, τον περασμένο χρόνο τουλάχιστον 1.500 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών της περιοχής έμειναν ακαλλιέργητα και αν δεν υπάρξει άμεση λύση το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Α.Σ. «Ησίοδος» κ. Μανώλης Γερακιανάκης, «εμείς προτείνουμε σε συνεργασία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με τον υπουργό Οικονομικών, μπορούν να προβούν στην εκπόνηση ενός σχεδίου για χρηματοδότηση
των παραγωγών μας με το ποσό της τάξης των 2.000 ευρώ ανά στρέμμα. Με αυτά τα χρήματα θα μπορεί ο αγρότης να προχωρήσει να προχωρήσει στις βασικές εργασίες του (εφόδια, απολύμανση εδάφους κ.α.). Βέβαια αυτά τα χρήματα δεν ζητάμε να μας τα χαρίσουν αλλά να τα δεσμεύσουν από τις επιστροφές του ΦΠΑ, από την εξισωτική αποζημίωση και από τις υπόλοιπες κοινοτικές ενισχύσεις».

Και συνεχίζει:
«Εμείς δεν ζητάμε επιπλέον χρήματα, κάτι που απαγορεύει η κοινοτική νομοθεσία, αλλά με τη βοήθεια κάποιας τράπεζας να δοθούν αυτά τα χρήματα σαν δάνεια, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Όμως ταυτόχρονα με τη σύναψη του δανείου να παραχωρεί το κράτος τα χρήματα που δικαιούται κάθε χρόνο ο παραγωγός για την αποπληρωμή του. Τα χρήματα αυτά τα γνωρίζει το κράτος, μέσα από τη φορολογική δήλωση και το ΟΣΔΕ που καταθέτει ο αγρότης κάθε χρόνο».
Για να δούμε ένα μέγεθος του προβλήματος να αναφέρουμε ότι πέρσι δεν καλλιεργήθηκαν περίπου 1.500 στρέμματα με θερμοκηπιακές καλλιέργειες. «Θεωρούμε ότι θα αυξηθούν τα στρέμματα αυτά τον επόμενο χρόνο γιατί κανένας δεν δίνει πίστωση στον αγρότη».
Ο κ. Γερακιανάκης τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι προγραμματίζεται μια συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, για τις 23 – 24 Ιουλίου. «Ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν θα αποφασίσουμε και τι θα κάνουμε στο μέλλον», τόνισε.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων στην επιστολή τους που έστειλαν προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ:
«Δεν θα υπάρξει αύριο, για τον κύριο πυλώνα της οικονομίας της χώρας μας, αν δεν δώσετε σήμερα λύση σε κάποια από τα βασικά προβλήματα της αγροτιά μας, όπως:
1) Μείωση του ΦΠΑ των αγρεφοδίων και φυτοφαρμάκων – λιπασμάτων στο 6%. Τουλάχιστον εντός ΕΕ οι παράγωγες χώρες των υλικών αυτών διακανονίζουν το ΦΠΑ με απαλλαγές ΦΠΑ εξαγομένων προϊόντων.
2) Ουσιαστικό πάγωμα των αγροτικών δανείων σε όλες τις τράπεζες μέχρι του χρόνου παραγραφής τους .
3) Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων με κύριο κριτήριο τα ακαθάριστα έσοδα , όπως καταγράφονται κατά την υποβολή των παραστατικών για την επιστροφή του ΦΠΑ των αγροτών του ειδικού καθεστώτος . Βάση να αποτελέσει το όριο των 100.000 ευρώ ετησίως και όσοι υπερβαίνουν το όριο να φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις του ΚΦΕ και να τηρούνται βιβλία Β κατηγορίας.
Αγρότες κάτω από το όριο να παραμείνουν στο ειδικό καθεστώς με το σκεπτικό της μικρής απαλλασσόμενης επιχείρησης .
4) Να χαρακτηριστεί επιτέλους η περιοχή μας παραμεθόρια , ώστε να λυθούν τα προβλήματα της μεταφοράς και του κόστους διακίνησης των αγροτικών μας προϊόντων προς τις αγορές , ανεξάρτητα ακόμα και των όποιων δίκαιων ταξικών απεργιακών κινητοποιήσεων .
5) Ποιοτική και οικονομική αναβάθμιση του προγράμματος δακοκτονίας και μέτρα διαφάνειας στις εμπορικές διαδρομές του ελαιόλαδου προς όλες τις κατευθύνσεις .
6) Καταγραφή όλων των στοιχείων (έδαφος , κλίμα , κτλ) σε μια βιβλιοθήκη πληροφοριών , και μελέτη αναδιάρθρωσης καλλιεργειών σύμφωνα με τις συνθήκες μικροκλίματος της κάθε περιοχής , αλλά, και τις δυνατότητες διάθεσης των προϊόντων .
7) Να προχωρήσουν επιτέλους τα έργα υποδομής και ιδιαίτερα τα αρδευτικά που είναι βαλτωμένα εδώ και χρόνια (προσαγωγός διώρυγα Μύρτους – φράγμα Αγίου Ιωάννου)».

Με εκτίμηση
ΟΑΣ Λασιθίου ΑΣ «Ησίοδος» Σ Ανθοπαραγωγών
ΑΣ Κούτσουρα ΑΣ Λεύκης


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου