5 Ιουλ 2012

Αύξηση πωλήσεων 5% και κέρδη για το 60% των βιομηχανιών τροφίμων.


Δεν υπάρχει θέμα απώλειας κοινοτικών κονδυλίων για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δήλωσε ο υπουργός Αθ. Τσαυτάρης την Τετάρτη 4 Ιουλίου, κατά την διάρκεια συνέντευξής του στον Ραδιοσταθμό «Real FM» και στην δημσοσιογράφο Κάτια Μακρή.
Όπως διευκρίνισε, θα έχει την ευκαιρία να το τονίσει και στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, όπου θα αναφερθεί στις πολιτικές και τις προτεραιότητες του υπουργείου του. Επίσης, ανέφερε πως θα πει συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις επόμενες προτεραιότητες, αλλά και για ό,τι προηγήθηκε στο διάστημα που ουσιαστικά είναι στο υπουργείο. «Θα πω συγκεκριμένα πράγματα και νούμερα, έτσι ώστε να ξέρει ο κόσμος ότι είναι διασφαλισμένα αυτά τα χρήματα και θα δοθούν τις συγκεκριμένες ημέρες ή δόθηκαν ήδη τις συγκεκριμένες ημέρες», δήλωσε.


Αναλυτικά το περιεχόμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Κ. ΜΑΚΡΗ: Καλό μεσημέρι.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Γεια σας.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Να ευχηθώ τώρα καλορίζικος, σιδεροκέφαλος και καλό κουράγιο κ. Υπουργέ.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Ευχαριστώ για τις ευχές. Όλες είναι πολύτιμες και αναγκαίες.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Πριν πάμε στα θέματα τα αγροτικά, τα οποία κατά τη γνώμη μου είναι μείζονα σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλη κρίση, θέλω λίγο να μιλήσουμε γενικότερα για την κυβερνητική πορεία. Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς όλη τη διαπραγμάτευση η οποία θα γίνει με την τρόικα. Αν η χώρα μας πρέπει να πάει επιθετικά σε αυτή τη διαπραγμάτευση, ή αν ασπάζεστε τη λογική που λέει ότι πρέπει να γίνουν δέκα πράγματα, ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε άλλα δέκα;

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Να αρχίσουμε από τα πιο απλά. Δυστυχώς η διαπραγμάτευση είναι αναγκαία και προκαθορισμένη. Θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε με τους Ευρωπαίους. Όσο καλύτερα προετοιμασμένοι πάμε και με όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να πείσουμε την απέναντι πλευρά.

Επομένως, σίγουρα θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση. Άλλωστε έχει γίνει δέσμευση της Κυβέρνησης γι’ αυτό το σκοπό ομόφωνα απ’ όλους τους εταίρους που τη στηρίζουν και πιστεύω ότι όσο πιο καλά και τεκμηριωμένα είναι τα θέματα που θέτουμε, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα επιτυχίας τους.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Αυτό που λέτε είναι απολύτως σαφές. Εγώ θέλω να ρωτήσω, για παράδειγμα, αν πάμε με μια ατζέντα αποκρατικοποιήσεων, συγκεκριμένη, όχι στα λόγια αυτή τη φορά, γιατί τα λόγια θεωρώ ότι τα έχουμε εξαντλήσει, αν πάμε με μια ατζέντα εξορθολογισμού του δημοσίου, επίσης πολύ συγκεκριμένη και άμεση, θα έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας εκτιμάτε;

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Φυσικά. Το δικό μου Υπουργείο δεν άπτεται τόσο στενά όλων αυτών των προβλημάτων, γιατί ευτυχώς είχαν προηγηθεί και συνενώσεις οργανισμών και εξορθολογισμός. Θυμηθείτε ότι οι προηγούμενες ηγεσίες είχαν καταφέρει να συνενώσουν πληθώρα οργανισμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε δυο τρεις οργανισμούς, οι οποίοι άρχισαν σιγά – σιγά να λειτουργούν. Δείτε τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλων τέτοιων οργανισμών.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Είχε κλείσει, αν δεν κάνω λάθος, το αγροτικό κανάλι.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Ναι, όλα αυτά. Επομένως, ας το πούμε, έγινε  προσπάθεια να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία του Υπουργείου με λιγότερες δαπάνες κλπ. Γι’ αυτό ένεκα των πραγμάτων που ήδη έγιναν, θεωρώ πολύ σπουδαία την ύπαρξη και τη λειτουργία του Υπουργείου και γενικά του αγροτικού τομέα και των τροφίμων σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάκαμψη του τόπου - άρα άπτεται της οικονομικής προόδου και το Υπουργείο αυτό - εν τούτοις δεν είναι αυτή τη στιγμή από τις πρώτες προτεραιότητες της τρόικα να δουν πώς
προχωρούν τα πράγματα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Λέτε ότι έχουν γίνει οι περικοπές, οπότε δεν θα χρειαστεί να κάνετε περαιτέρω, τουλάχιστον στα λειτουργικά και άλλα έξοδα του υπουργείου σας.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Βεβαίως. Όχι μόνο αυτό, οφείλω επίσης να δηλώσω γιατί είναι προς τιμή των ανθρώπων του Υπουργείου και όλου του γεωργικού κόσμου, ότι αρκετά από τα πράγματα που προβλέπονταν από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, αυτό που λέμε ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που είναι η ονομασία του δικού μας κομματιού του ΕΣΠΑ, προχωρούν αρκετά ικανοποιητικά.

Δεν είναι παράξενο που σταμάτησαν οι γεωργοί να βρίσκονται στους δρόμους. Δεν βλέπουμε τα κλεισίματα των δρόμων. Είναι γιατί τα χρήματά τους έρχονται έγκαιρα στους λογαριασμούς τους, προχωρούν όλες αυτές οι εκταμιεύσεις και στις συγκεκριμένες ημερομηνίες,  ξέρουν εκ των προτέρων πότε θα πάρουν τα λεφτά, κάτι που δημιουργεί ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον για τη γεωργία. Η απορροφητικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος πλησιάζει το 50%, από τις υψηλότερες στο ΕΣΠΑ.

Αυτή ήταν και η δική μου προτεραιότητα από τις πρώτες ημέρες που είμαι εδώ, αναλογιζόμενος τις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες που περνάει ο τόπος. Το να καταφέρουν να πάνε τρία εκατομμύρια στην κτηνοτροφία ή έξι εκατομμύρια στα νησιά προχθές κλπ., είναι μια σημαντική συμβολή του Υπουργείου μας την κρίσιμη αυτή στιγμή.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Τώρα που το λέτε υπάρχει ένα δημοσίευμα σήμερα, θα το έχετε δει φαντάζομαι, στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, που λέει ότι κινδυνεύουν να χαθούν 1,2 δις ευρώ από κοινοτικά κονδύλια τα οποία προορίζονταν σε άνεργους και αγρότες. Και το εξηγεί το δημοσίευμα ότι η έλλειψη εθνικής συμμετοχής είναι αυτή που μας κάνει να κινδυνεύουμε να χάσουμε τα κονδύλια. Είναι έτσι κ. Υπουργέ;

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Όχι σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Δεν υπάρχει δηλαδή θέμα απώλειας κοινοτικών κονδυλίων;

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Καθόλου. Εγώ όπως θα έχω την ευκαιρία να τονίσω και στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, γιατί εκεί θέλουμε να δείξουμε τις πολιτικές μας και τις προτεραιότητες, μπορώ να σας πω απ’ αυτή τη στιγμή ότι είναι διασφαλισμένο. Και θα πω συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις επόμενες προτεραιότητες, αλλά και για ό,τι προηγήθηκε στο διάστημα που ουσιαστικά είμαι στο Υπουργείο. Θα πω συγκεκριμένα πράγματα και νούμερα, έτσι ώστε να ξέρει ο κόσμος ότι είναι διασφαλισμένα αυτά τα χρήματα και θα δοθούν τις συγκεκριμένες ημέρες ή δόθηκαν ήδη τις συγκεκριμένες ημέρες.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα μεγάλο κύμα επιστροφής πολιτικών, βεβαίως στα χωριά τους και στις περιφέρειές τους, γιατί καταλαβαίνουμε ότι οι συνθήκες στα αστικά κέντρα είναι πλέον πολύ δύσκολες με μια ανεργία, η οποία καλπάζει.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Αυτό είναι ευλογία για την Περιφέρεια. Δεν είναι πρόβλημα.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι ευλογία είναι, δεν το λέω ως πρόβλημα για την Περιφέρεια. Είναι πρόβλημα όμως για τους ίδιους τους ανθρώπους, οι οποίοι ξεκινούν τη ζωή τους από το μηδέν ουσιαστικά.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Συμφωνώ.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Εγώ θέλω να ρωτήσω τι πολιτικές μπορείτε να κάνετε εσείς για να διευκολύνετε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν το κάνουν από άποψη, το κάνουν εξ ανάγκης.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Συμφωνώ απολύτως. Θέλω όμως να πω δυο πράγματα γι’ αυτό και θα απαντήσω και στο ερώτημά σας.

Πρώτον, το ανθρώπινο δυναμικό της Γεωργίας, το οποίο συρρικνώθηκε αφάνταστα τα τελευταία χρόνια, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πόρους για την ανάπτυξη. Και ενώ ο κόσμος πιστεύει ότι ας πούμε το νερό, το έδαφος, το λίπασμα, η καινοτομία κλπ. είναι σημαντικοί πόροι, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο σημαντικότερος.

Μια - δυο δεκαετίες δείτε πού πήγε το ανθρώπινο δυναμικό στην Περιφέρεια. Μάλιστα ακόμη κι αυτό που έμεινε και φαίνεται σαν ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό, αν εξετάσει κανείς τα ηλικιακά δεδομένα, θα δει ότι το παραγωγικό δυναμικό είναι συρρικνωμένο.

Άρα η προσπάθεια επιστροφής του κόσμου και μάλιστα νεώτερων ανθρώπων, πίσω στην παραγωγική διαδικασία, είπα ότι είναι σημαντικό πράγμα γιατί λύνει αυτό το πρόβλημα που σας τόνισα. Άρα το Υπουργείο Γεωργίας και όλο το κράτος έχει χρέος να βοηθήσει σε αυτή την αλλαγή ζωής των ανθρώπων και δεύτερον, να τους βοηθήσει τεχνικοοικονομικά. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος που  ήταν εδώ ηλεκτρολόγος ή ήταν κάπου υπάλληλος ή έκανε μια άλλη δουλειά, αύριο το πρωί θα κληθεί να καλλιεργεί τα χωράφια του ή να καλλιεργήσει ένα λαχανόκηπο και να παράξει κάτι, μια νέα καλλιέργεια, ένα λαχανικό, ένα αρωματικό φυτό, στάρι ή να εκτρέφει ζώα. Θα χρειαστεί να μάθουμε σε αυτόν τον άνθρωπο πώς να το κάνει σωστά και αποτελεσματικά για να πετύχει και με τον τρόπο αυτό να βοηθήσει τον εαυτό του και την οικογένειά του και την κοινωνία.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντως κ. Υπουργέ λέτε ότι και τα κονδύλια είναι εντάξει και οι περικοπές του Υπουργείου είναι εντάξει. Αυτό που δεν είναι εντάξει σίγουρα και το διαπιστώνουμε όλοι είναι η κατάσταση του αγροτικού μας τομέα. Ποτέ δεν εκσυγχρονιστήκαμε, ποτέ δεν μπήκαμε σε νέες παραγωγές. Τα κοινοτικά κονδύλια – κι αυτό είναι κοινό μυστικό στη χώρα μας.
Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Συμφωνώ απολύτως.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Τα κοινοτικά κονδύλια εφησύχασαν τους εκάστοτε υπουργούς, αλλά και τους αγρότες μας.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Έχετε δίκιο. Έτσι όπως τα περιγράψατε είναι κα Μακρή.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Και τώρα είναι επίσης κοινό μυστικό ότι τα κοινοτικά κονδύλια γίνονταν καγιέν και σπίτια στην περιφέρεια.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Αυτό ίσως γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις. Εγώ δεν θέλω να φέρω αντίρρηση σε ό,τι είπατε. Δείτε όμως πού μας οδήγησαν αυτά. Αν λοιπόν θέλουμε να πούμε ότι θα συνεχίσουμε έτσι, τότε καταλαβαίνετε πού θα καταλήξουμε.
Δεν έχουμε άλλα περιθώρια πιστεύω. Ή θα αλλάξουμε κάτι και θα κάνουμε πραγματικά τη γεωργία πυλώνα ανάπτυξης όπως τόνισα μάλιστα από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο Υπουργείο. Η γεωργία ιστορικά ήταν πυλώνας ανάπτυξης του τόπου και στις προηγούμενες γενιές των παππούδων μας και των πατεράδων μας, όλη σχεδόν η ανάπτυξη στηρίχθηκε σε αυτήν, ακόμη και η βιομηχανική μας παραγωγή στηρίχθηκε στον πυλώνα αυτό που λέγεται γεωργία.

Ζημιογόνες ήταν κατά το 2011, έτος μείωσης της παραγωγής του κλάδου κατά 4,5%, περισσότερες από τέσσερις στις δέκα ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων, σύμφωνα με τα εταιρικά τους αποτελέσματα. Οι ζημίες μάλιστα αυτών ήταν υπερδιπλάσιες από τα κέρδη των κερδοφόρων, με αποτέλεσμα ο κλάδος να παρουσιάζει αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Ωστόσο, σε σχέση με το 2010 οι συνολικές ζημίες μειώθηκαν.
Αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των ισολογισμών 411 επιχειρήσεων με πωλήσεις άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ κάθε μία και συνολικές πωλήσεις 9,18 δισ. ευρώ, οι οποίες γνωστοποίησαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα του προηγούμενου έτους έως τις 25 Ιουνίου 2012.

Οι επιχειρήσεις αυτές, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους με πωλήσεις άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ, κατέγραψαν συνολική καθαρή ζημία 213,9 εκατ. ευρώ το 2011, έναντι καθαρής ζημίας 344,6 εκατ. ευρώ το 2010, κυρίως λόγω απομείωσης στοιχείων του ενεργητικού.

Οι 411 επιχειρήσεις κατέγραψαν συνολικές πωλήσεις ύψους 9,18 δισ. ευρώ, αυξημένες έναντι του 2010 κατά 5%. Ωστόσο, αν απομονωθεί η επίδραση του γεγονότος ότι ορισμένες επιχειρήσεις άλλαξαν την εταιρική δομή τους και απορρόφησαν θυγατρικές, η αύξηση περιορίζεται σε περίπου 2% και υπολείπεται της αύξησης του πληθωρισμού.

Αυτές που παρουσιάζουν επιδείνωση των καθαρών αποτελεσμάτων (217) φθάνουν το 57,8%.

Τα καθαρά κέρδη των κερδοφόρων ήταν ύψους 175,3 εκατ. ευρώ και οι ζημίες των ζημιογόνων ανήλθαν σε 389,2 εκατ. ευρώ.

Οι κερδοφόρες ήταν 246 (59,8% του συνόλου έναντι 61,1% έναν χρόνο πριν) και οι ζημιογόνες 165 (40,2% έναντι 38,9%).

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου