1 Μαρ 2012

"Πράσινα" επαγγέλματα στην ΕΕ.


Μια φορά και έναν καιρό στην Ευρώπη, μόνο οι... κηπουροί ήταν απαραίτητο να έχουν «πράσινες» δεξιότητες. Σήμερα, οι κοινοτικοί στόχοι για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών έχουν αλλάξει ριζικά το τοπίο και ολοένα περισσότεροι τομείς, από τις τεχνολογίες πληροφορικής μέχρι τις μεταφορές, απαιτούν «πράσινα» επαγγελματικά προσόντα. Μέσα σε μόλις λίγα χρόνια, μεταξύ 2005 και 2009, μόνο ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπολογίζεται ότι δημιούργησε πάνω από 220.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.
Σύμφωνα δε, με την Πασκαλίν Ντεσί (Pascaline Descy), επικεφαλής Έρευνας και Ανάλυσης Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, «αν η ΕΕ προσεγγίσει τους στόχους για την αειφόρο ανάπτυξη, που περιγράφονται στη στρατηγική "Ευρώπη 2020", η προοπτική για την απασχόληση στην Ευρώπη είναι η δημιουργία περισσότερων από 1 εκατ. θέσεων εργασίας».



Αν και οι «πράσινες» δεξιότητες τείνουν να εξελιχθούν σε προαπαιτούμενο για σχεδόν κάθε μορφής εργασίας, ωστόσο έκθεση του cedefop, που θα δοθεί στη δημοσιότητα την άνοιξη του 2012, κατέγραψε μια σειρά από προβλήματα και αδυναμίες, που αφορούν τόσο τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες, όσο και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Prasina-epaggelmata-sthn-EE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου