11 Ιουλ 2012

Εντατικοποίηση της έρευνας για την αγροτική ανάπτυξη ζητούν οι Copa-Cogeca.


«Η ανάγκη για αύξηση της έρευνας και της καινοτομίας είναι ζωτικής σημασίας» δήλωσαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, στις 2 Ιουλίου, δίνοντας στην δημοσιότητα τις εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιούχων σπόρων στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε., όπου εμφανίζεται πτώση της τάξης του 3,2% για την περίοδο εμπορίας 2012/13.
Η ανακοίνωση έγινε μετά την συνεδρίαση της ομάδας εργασίας των Copa-Cogeca για τους ελαιούχους και πρωτεϊνούχους σπόρους όπου ο πρόεδρός της, κ. Gerard Tubery, ανέφερε: «Φέτος στην ΕΕ-27 η συγκομιδή ελαιούχων σπόρων αναμένεται να φθάσει μόνο στους 27,8 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα η οποία είναι μειωμένη κατά 3,2% από τα επίπεδα των τελευταίων ετών». Αυτό το γεγονός είναι εν μέρει αποτέλεσμα της σοβαρής
ξηρασίας στην Πορτογαλία και την Ισπανία οι οποίες περιόρισαν την σπορά ηλιοτροπίων και των χαμηλών αποδόσεων λόγω παγετού στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης. Τα εν λόγω στοιχεία μπορούν να αλλάξουν προς το αρνητικότερο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο ανθοφορίας καθώς και της ανάπτυξης προσβολών από έντομα. Υπάρχουν επίσης μεγάλες διαφορές μεταξύ των περιφερειών. Η κοινοτική παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, επίσης, προβλέπεται να μειωθεί περισσότερο δραστικά ».

Και συνέχισε: «Οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες στην Ευρώπη, όπως ο παγετός και η ξηρασία, δείχνουν την ανάγκη για αύξηση της έρευνας σε όλη την Ε.Ε. για τη βελτίωση του παραγωγικού δυναμικού των ευρωπαϊκών ελαιούχων και πρωτεϊνούχων σπόρων. Οι γεωργοί χρειάζονται μια ευρεία επιλογή για τις καλλιέργειές τους στις σωστές συνθήκες, με ένα ευρύ φάσμα φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη διάθεσή τους».
Δείτε τους πίνακες με τις προβλέψεις παραγωγής στον σύνδεσμο:http://www.copa-cogeca.eu/img/user/file/CER%20HOME%20PAGE/CER(12)ALL04.pdf


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου