12 Αυγ 2012

Τρώμε πολύ περισσότερο από τους παππούδες μας.


Έως και δέκα κιλά παχύτερος μπορεί να είναι σε ένα χρόνο ο μέσος Έλληνας, αν εξακολουθήσει να τρώει όπως τρώει σήμερα. Τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του portal διατροφής mednutrition.gr, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μερίδες: το μέγεθος … μετράει» είναι αποκαλυπτικά, καθώς δείχνουν ότι καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον 2 -3 φορές μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού από εκείνες που θα έπρεπε.

Ενδιαφέρουσα παρατήρηση των ερευνητών είναι ότι, τα άτομα αυξημένου βάρους είναι πολύ πιο επιρρεπή από τα άτομα φυσιολογικού βάρους, στο να συνεχίσουν να τρώνε, ακόμη κι όταν έχουν χορτάσει.

Για καλύτερο έλεγχο των μερίδων που καταναλώνουμε, και άρα του βάρους μας, οι ειδικοί προτείνουν να σερβίρουμε το φαγητό μας σε μικρότερο πιάτο, να το απλώνουμε (για να φαίνεται περισσότερο), να συνοδεύουμε το γεύμα μας με μια πλούσια σαλάτα και, φυσικά, να σταματάμε να τρώμε μόλις νιώσουμε κορεσμό.

Τα βασικά ευρήματα


* Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 614 ατόμων, στην Αθήνα, τη Χαλκίδα, την Κόρινθο και το Κιάτο σε τυχαίο δείγμα. Από τους συμμετέχοντες, το 55% ήταν γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 70 ετών (μέσος όρος 42 έτη) και το 52,5% ήταν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

* Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (59,9%) απάντησε σωστά ότι η ενδεδειγμένη μερίδα στο κρέας είναι τα 90 γρ. (όσο το μέσα μέρος της παλάμης). Ωστόσο, το 53,3% παραδέχθηκε ότι συνήθως καταναλώνει τη διπλάσια ποσότητα.

* Παρόλο που το 59% γνώριζε ότι η ενδεδειγμένη μερίδα για το παγωτό είναι 1 μπάλα, το 58,8% έτρωγε περισσότερο (2 μπάλες).







* Αν και η συνιστώμενη μερίδα στο τυρί ισοδυναμεί με 2 μπαταρίες (45γρ), οι περισσότεροι ερωτηθέντες (46%) απάντησαν λανθασμένα ότι ισούται με 30γρ, παρασυρόμενοι προφανώς από τον πολύ προσφιλή «διαιτολογικό» όρο «σπιρτόκουτο».


* Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ οι περισσότεροι καταναλωτές θεωρούν ότι οι τηγανητές πατάτες είναι βλαβερές για την υγεία τους, καταναλώνουν έως και τριπλάσια ποσότητα από την ενδεδειγμένη (15 τεμάχια).

* Στην ερώτηση εάν σερβίρουν το ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας κάποια μεζούρα, ποσοστό 68,9% των ερωτηθέντων απάντησε πως δε χρησιμοποιεί ποτέ. Θεωρώντας το εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία τους, οι καταναλωτές τείνουν να αγνοούν ότι η υπέρμετρη κατατανάλωσή του φορτώνει τον οργανισμό με πολλές θερμίδες, άρα και με κιλά.


* Το 55,3% παραδέχθηκε ότι δεν αφήνει φαγητό στο πιάτο του, ακόμη κι όταν έχει χορτάσει.


* Οι μερίδες στα γκουρμέ εστιατόρια φαντάζουν για τους περισσότερους εξαιρετικά μικρές (52,7%), παρόλο που στην πραγματικότητα, είναι οι συνιστώμενες. Την πεποίθηση αυτή των καταναλωτών, φαίνεται να ενισχύουν τα μεγάλα σκεύη σερβιρίσματος που συνήθως χρησιμοποιούνται στα gourmet εστιατόρια.


Σχετικά με την καμπάνια

Η πώληση τεράστιων ποσοτήτων τροφής ως «μερίδων» έχει δημιουργήσει τεράστια παρανόηση στο κοινό σχετικά με τις ποσότητες τροφής που πρέπει να καταναλώνει. Όταν η μερίδα του εστιατορίου είναι διπλάσια ή τριπλάσια από το κανονικό, είναι πολύ μεγαλύτερες οι πιθανότητες κάποιος να σερβίρει ανάλογες ποσότητες και στο σπίτι. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης και την καθιστική ζωή, δημιουργεί έναν εκρηκτικό συνδυασμό.

Με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να το βοηθήσει να καταλάβει ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος της μερίδας κάθε τροφίμου, το portal διατροφής medNutrition ξεκίνησε την καμπάνια «Μερίδες: Το μέγεθος μετράει», με στόχο την εκπαίδευση του κοινού στο τι σημαίνει μερίδα.

Η καμπάνια, συνεχίζει και το 2011 την επιτυχημένη πορεία της, με ενημερωτικές εκδηλώσεις στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ θα συνεχίσει να «τρέχει» παράλληλα και στην Κύπρο.


Πηγή: www.gonatural.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου