12 Αυγ 2012

Το Παντζάρι της ελληνικής κουζίνας.


Της Μαρίνας Πέτρου (ευχαριστούμε τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Ιωάννα Αθανασοπούλου)

Η αγαπημένη τροφή της Αφροδίτης βοηθά στην καλή λειτουργία του οργανισμού, βελτιώνει την εμφάνιση της επιδερμίδας, ξεχειλίζει από ευεργετικές ιδιότητες και γεύση.

Ντιπ με παντζάρι και γιαούρτι

Yλικά
• 10 περίπου παντζάρια
• 500 γραμμάρια γιαούρτι
• 2 μέτριες σκελίδες σκόρδο
• 1 κουταλιά ελαιόλαδο
• Αλάτι

Εκτέλεση

Βράζετε τα παντζάρια ακολουθώντας τα βήματα της προηγούμενης συνταγής. Τα αφήνετε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. Χτυπάτε το σκόρδο με το γιαούρτι στο μπλέντερ και έπειτα προσθέτετε σταδιακά τα παντζάρια, μέχρι που το μείγμα να γίνει ομοιογενές.  Σερβίρετε σε βαθιά πιατέλα και περιχύνετε με το λάδι.

Σαλάτα με παντζάρι και σκορδαλιά

Yλικά
• 1 κιλό παντζάρια μεσαίου μεγέθους
• 1 φέτα ψωμί (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως)
• 2 σκελίδες σκόρδο
• ½ φλ. τσαγιού βιολογικό ελαιόλαδο
• 2 κουταλιές ξύδι

Για το ντρέσινγκ
• 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουταλιά ξύδι
• Αλάτι
• Πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένετε τα παντζάρια σχολαστικά και τα βάζετε σε νερό (μέχρι περίπου τη μέση της κατσαρόλας). Αφού βράσουν, αφαιρείτε τα φύλλα και τον φλοιό τους και τα κόβετε σε ροδέλες. Βάζετε στο μπλέντερ το σκόρδο, το λάδι, το ψωμί, το ξύδι και το αλατοπίπερο και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Βάζετε τη σκορδαλιά στο κέντρο μιας μεγάλης πιατέλας και περιμετρικά τοποθετείτε τα παντζάρια. Ανακατεύετε πολύ καλά τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνετε τα παντζάρια.

Σαλάτα με παντζάρι

Yλικά
• 6 μέτρια παντζάρια
• 2 μήλα (κατά προτίμηση ξινόμηλα)
• 2 καρότα
• 1 γιαούρτι
• 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
• 1 κουταλιά της σούπας βιολογικό ελαιόλαδο
• Αλάτι

Εκτέλεση
Πλένετε σχολαστικά τα παντζάρια και αφαιρείτε τα φύλλα και τον φλοιό. Έπειτα, τα τρίβετε σε χοντρό τρίφτη. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με τα μήλα και τα καρότα. Αφαιρείτε όλα τα υγρά και κατόπιν τοποθετείτε τα υλικά σε ένα μπολ. Ανακατεύετε προσθέτοντας το γιαούρτι, το ξύδι και το αλάτι. Σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για μια περίπου ώρα. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να κόψετε τα παντζάρια, τα μήλα και τα καρότα σε μικρά κομμάτια, αντί να τα τρίψετε.

Tips για καλύτερο αποτέλεσμα
1. Μην κόβετε τα φύλλα και μην ξεφλουδίζετε τα παντζάρια πριν από το βράσιμο. Έτσι, χάνεται μεγάλο μέρος από το θρεπτικό φορτίο τους.
2. Μην πετάτε τα φύλλα από τα παντζάρια που έχουν βράσει. Κόψτε τα σε κομμάτια, προσθέστε λάδι και ξύδι και θα έχετε ένα πιάτο πλούσιο σε γεύση και θρεπτική αξία.
3. Τα παντζάρια, όπως και όλα τα λαχανικά, είναι προτιμότερο να μην βράζονται για πολλή ώρα, γιατί έτσι καταστρέφεται τμήμα από τα συστατικά τους. Είναι προτιμότερο να τα τρώτε ωμά. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, τουλάχιστον μην το παρακάνετε με το βράσιμο.
4. Μην χρησιμοποιείτε παραπάνω νερό από όσο πραγματικά χρειάζεται για το βράσιμο. Μαζί με το νερό που καταλήγει άδοξα στον νεροχύτη, στο τέλος της διαδικασίας, διώχνετε και πολύτιμα στοιχεία.
5. Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι για τον καθαρισμό των παντζαριών, όπως και για τα υπόλοιπα λαχανικά. Πλύντε τα με νερό για να αφαιρεθεί κάθε ίχνος χώματος, τοποθετήστε τα σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό και άφθονο ξύδι και αφήστε τα για λίγα λεπτά.

Πηγή: www.gonatural.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου