7 Αυγ 2012

Κίνα και Τουρκία, οι νέοι ανταγωνιστές της ΕΕ.


Η Ρωσία παραμένει ο κύριος προορισμός για τα ευρωπαϊκά φρούτα και λαχανικά αφού το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών νωπών φρούτων και λαχανικών καταλήγει στην ρωσική αγορά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, η θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές φρούτων στη ρωσική αγορά παραμένει ισχυρή, αν και ο ανταγωνισμός στον κλάδο των λαχανικών γίνεται ολοένα και πιο σκληρός.
Ωστόσο, αν και οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τη Ρωσία έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, το μερίδιο της ΕΕ σε εξαγωγές συρρικνώνεται σταδιακά καθώς άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία βρίσκουν το δρόμο τους προς τη ρωσική αγορά.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, η θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές φρούτων στη ρωσική αγορά παραμένει ισχυρή, αν και ο ανταγωνισμός στον κλάδο των λαχανικών γίνεται ολοένα και πιο σκληρός.

Η Ευρώπη καλύπτει ακόμη σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών σε πατάτες αλλά το μερίδιο αυτό είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με το 2000. Σε αντίθεση, το μερίδιο της Τουρκίας στη ρωσική αγορά αυξήθηκε από 3% το 2000 σε πάνω από 20% πέρυσι. Σε απόλυτους όρους, οι Τούρκοι διακινούν πλέον τις ίδιες ποσότητες λαχανικών στη Ρωσία με τους Ευρωπαίους και μάλιστα το 2009 είχαν ξεπεράσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε εισαγωγές.
Τα προϊόντα με τα οποία η Τουρκία έχει βελτιώσει σημαντικά τη θέση της στη ρωσική αγορά ήταν οι ντομάτες και τα αγγούρια. Την ίδια ώρα, η Κίνα πρωταγωνιστεί στις εισαγωγές τυποποιημένων λαχανικών με την αξία των πωλήσεων πέρυσι να φτάνει τα 674 εκατ. ευρώ, τιμή διπλάσια σε σύγκριση με την αξία των πωλήσεων το 1999.
Το 1/5 των εισαγωγών αναφέρεται σε κονσερβοποιημένη ντομάτα και ακόμη 1/5 αφορά τυποποιημένα μανιτάρια (Agaricus και άλλα).
Οι εισαγωγές φρούτων στην Ευρώπη, τέλος, προέρχονται κατά 20% από την αξία των πωλήσεων των 5 δισ. ευρώ από τη Νότια Αφρική, τη Χιλή, την Τουρκία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Οι μεσογειακές χώρες εισάγουν και αυτές με τη σειρά τους ένα 20%. Την πιο εντυπωσιακή άνοδο σε εισαγωγές φρούτων σημείωσε η Αίγυπτος, με 12 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις το 1999 σε 187,5 εκατ. ευρώ το 2011 και προμηθεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση κυρίως με επιτραπέζια σταφύλια, πορτοκάλια και φράουλες.

Της Έλενας Ταγκαλάκη

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου