1 Ιαν 2013

Τροφές και χρώματα: 3 έξυπνα τρικ για να χάσετε κιλά.


Μέχρι πρόσφατα, οι μυρωδιές και οι γεύσεις ήταν αυτές, που καθόριζαν το φαγητό και αποτελούσαν …ανασταλτικό παράγοντα, για το αν κάποιος θα αποφάσιζε να ακολουθήσει μία δίαιτα ή όχι. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και ευτυχώς, που υπάρχουν και τα …χρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στον «δύσκολο» στόχο της απώλειας βάρους.
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012


Η επιστήμη της διατροφικής συμπεριφοράς έχει εξελιχθεί προς όφελος όλων όσων προσπαθούν (μάταια τις περισσότερες φορές) να απαλλαγούν από τα παραπανίσια κιλά. Όπως δηλαδή αρκετές έρευνες έχουν δείξει, ότι πίνετε περισσότερο όταν επιλέγετε ένα κοντό, φαρδύ ποτήρι συγκριτικά με όσους έχουν επιλέξει ένα στενό και ψηλό, έτσι ακριβώς και η «χρωματική παλέτα» του πιάτου καθορίζει αν θα χάσετε κιλά. Στην προσπάθεια αυτή 3 είναι οι βασικοί κανόνες:

1. Αντίθετα χρώματα…για τη σωστή μερίδα

Έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell έδειξε ότι, όταν συνδυάζετε σε απόλυτο «σετάκι» το φαγητό σας με το πιάτο σας (κόκκινη σάλτσα σε κόκκινο πιάτο για παράδειγμα) έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να φάτε περισσότερο από όσο πραγματικά χρειάζεστε. Μάλιστα οι ειδικοί επεσήμαναν ότι, στην έρευνα που διεξήγαγαν, τα άτομα που έφαγαν σε λευκό πιάτο που περιείχε λευκή σάλτσα, κατανάλωσαν 20% περισσότερο φαγητό από εκείνους που έφαγαν το ίδιο φαγητό σε κόκκινο πιάτο. Το συμπέρασμα ήταν ότι, ουσιαστικά η αντίθεση των χρωμάτων στο φαγητό συμβάλει στο να αντιληφθεί ο εγκέφαλος έγκαιρα και σωστά την κάθε μερίδα και κατά συνέπεια το πόσο χρειάζεται να φάει.


2. Ασυνήθιστα χρώματα: δε γεμίζουν το …μάτι

Σύμφωνα με τους ειδικούς το… μπλε χρώμα κάνει τον άνθρωπο να τρώει λιγότερο. Μία πιθανή εξήγηση προέρχεται μάλιστα, από την εποχή των …σπηλαίων, κυριολεκτικά. Επειδή ακριβώς στη φύση υπάρχουν ελάχιστες τροφές που είναι μπλε, οι άνθρωποι τότε θεωρούσαν, ότι το συγκεκριμένο χρώμα ήταν ένδειξη πως η τροφή περιείχε δηλητήριο. Σήμερα βέβαια, όχι μόνο το μπλε αλλά γενικότερα όλα τα …αφύσικα χρώματα στο φαγητό, δρουν ανασταλτικά και δεν μοιάζουν ελκυστικά για κατανάλωση. Αντίστοιχα, το μπλε πιάτο για παράδειγμα …χορταίνει πιο εύκολα καθώς «αποθαρρύνει» το αίσθημα της πείνας.


3. Δείτε το χρώμα και ξεχάστε το junk food

Εγκεφαλικά ο άνθρωπος έχει κατατάξει τη θρεπτική αξία των τροφίμων ανάλογα με το χρώμα τους. Με απλά λόγια, ότι είναι υγιεινό είναι αυτομάτως πράσινο, ότι λιγότερο υγιεινό είναι κίτρινο και όποιο τρόφιμο είναι κόκκινο, δεν έχει και ιδιαίτερη διατροφική αξία. Ακολουθήστε αυτή τη συμβουλή και τοποθετήστε σύμφωνα με το παραπάνω παράδειγμα τα τρόφιμά σας, έτσι ώστε τα κόκκινα (τρόφιμα) να μην είναι σε πρώτο πλάνο κάθε φορά που ανοίγετε το ψυγείο σας. Η μέθοδος αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να «βγάλετε» από τις διατροφικές συνήθειές σας τους «χρωματικούς πειρασμούς».

Πηγή: http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου