1 Ιαν 2013

Πώς θα ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας.


θεωρούμε δεδομένα τα περιττά κιλάκια που θα πάρουμε με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, προσπαθούμε (μάταια) λίγο καιρό πριν, να ρίξουμε το δείκτη της ζυγαριάς. Δείτε, με ποιο τρόπο, ο μεταβολισμός σας θα τρέχει σαν σφαίρα.

Όλοι θέλουμε να χάσουμε τα περιττά μας κιλά και να
βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση. Όμως οι περισσότεροι από μας κάνουμε σοβαρά λάθη πάνω στην προσπάθεια μας. Η ασιτία ή ο δραματικός περιορισμός των θερμίδων που προσλαμβάνουμε και η απουσία άσκησης και άλλων δραστηριοτήτων δεν είναι η σωστή απάντηση στην προσπάθεια που κάνουμε για μακροπρόθεσμη απώλεια σωματικού βάρους.

Όταν δεν παρέχουμε στο σώμα σας αρκετά καύσιμα, δεν έχουμε και την απαιτούμενη ενέργεια να επωφεληθούμε από την άσκηση και τα οφέλη της.

Ο μεταβολισμός μας αξιοποιεί την τροφή που καταναλώνουμε για να προσλάβει ενέργεια, την οποία αξιοποιεί για να επανορθώνει τα καταστραμμένα κύτταρα και τους καταστραμμένους ιστούς και συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη. Αν δεν τρώμε επαρκώς και σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο μεταβολισμός μας θα λειτουργεί σε «αργούς ρυθμούς».

Η Αμερικανική Αθλητιατρική Εταιρεία (ACSM) συστήνει οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε να μην πέφτουν ποτέ κάτω από τις 1.200 ημερησίως, επειδή κάτω από αυτό το όριο έχει αποδειχτεί ότι μειώνεται ο βασικός μας μεταβολισμός. Γι αυτό το λόγο προτείνουμε να τρώμε σε συχνότερα χρονικά διαστήματα μέσα στη διάρκεια της ημέρας, αλλά να καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες τροφής. Μικρά και συχνά γεύματα δηλαδή. Γι αυτό προσπαθούμε να τρώμε 5 με 6 μικρά γεύματα την ημέρα. Όταν χορηγούμε τακτικά μικρές ποσότητες τροφής τον οργανισμό μας, τότε διατηρούμε σε υψηλά επίπεδα το μεταβολισμό μας.


Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;

-Μην ξεχνάμε το πρωινό μας γεύμα

Αν ο μεταβολισμός μας αρχίσει να λειτουργεί σχετικά νωρίς, θα κάψει και περισσότερες θερμίδες. Το σώμα μας έχει περισσότερη ανάγκη το πρωί από ενέργεια, οπότε μπορούμε να καταναλώσουμε και περισσότερους υδατάνθρακες που μας την παρέχουν. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, άτομα που τρώνε πρωινό καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

-Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια και την κατανάλωση πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη χτίζει το μυϊκό μας σύστημα και τη χρειάζεστε για την ενίσχυση του μεταβολισμού μας. Οι πρωτεΐνες που δεν περιέχουν ταυτόχρονα πολύ λίπος είναι ακόμα καλύτερες, αφού περιέχει λιγότερες θερμίδες.

-Αυξάνουμε την κατανάλωση φυτικών ινών

Ξέρουμε ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμες για το πεπτικό μας σύστημα, για τη μείωση της χοληστερίνης μας, γιατί δεν αφήνουν το σάκχαρο μας να ανέβει απότομα στο αίμα μας και να παρουσιάζει ακραίες διακυμάνσεις, γιατί μας προκαλούν κορεσμό. Εκτός από αυτά ο οργανισμός μας δυσκολεύεται περισσότερο να πέψει τις φυτικές ίνες, οπότε θα αυξήσουμε τον μεταβολισμό μας μέσω αυτής της διαδικασίας.


-Κάνουμε πιο συστηματικά αεροβική άθληση

Η αερόβια άσκηση βοηθά στο να «καίμε» περισσότερες θερμίδες και επίσης προκαλεί την αύξηση της μυϊκής μάζας που επίσης αυξάνει περαιτέρω τον μεταβολισμό μας. Ο μυϊκός ιστός είναι μεταβολικά δραστήριος και καταναλώνει περίπου 25 Kcal ανά 100 γραμμάρια βάρους, σε αντίθεση με τον λιπώδη ιστό που καταναλώνει περίπου 1 Kcal ανά 100 γραμμάρια βάρους.

-Η προπόνηση με βάρη είναι επίσης πολύ καλή άσκηση για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας

Όσο πιο συχνή και έντονη είναι η άσκησή μας, κι όσο περισσότερους μυς ασκούμε, τόσο καλύτερη αύξηση του μεταβολισμού θα πετύχουμε, με συνέπεια ακόμα και μετά την προπόνηση, θα καίμε θερμίδες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

-Ένας υγιής μεταβολισμός δεν «καίει» μόνο το πλεονάζον λίπος, αλλά βοηθά επίσης στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας Επίσης επειδή σιγά σιγά μεγαλώνουμε, πρέπει να ξέρουμε ότι επιβραδύνεται ο μεταβολισμός μας, και αυτό κυρίως γιατί μειώνουμε και την κινητικότητα μας. Κατά την περίοδο ανάπτυξης οι ενεργειακές άρα και οι μεταβολικές μας ανάγκες αυξάνονται ενώ μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής μας ο μεταβολισμός αρχίζει να μειώνεται κατά 1-2% ανά δεκαετία. Γι αυτό αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο συγκεκριμένο είδος άθλησης, χρειάζεται να περπατάτε τουλάχιστον μισή με μία ώρα κάθε μέρα για να κρατάμε σε διαρκή λειτουργία το μεταβολισμό μας.


-Χρειάζεται να πίνουμε πολύ νερό, είναι σημαντικό για την ενίσχυση του μεταβολισμού μας και επομένως για την απώλεια βάρους. Είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε το σώμα μας ενυδατωμένο. Η κατανάλωση σωστής ποσότητας νερού προλαμβάνει την αφυδάτωση και ταυτόχρονα συμβάλει στην αύξηση του μεταβολισμού και στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

Άλλοι επίσης παράγοντες που αυξάνουν τον μεταβολισμό μας είναι η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, η κατανάλωση καφεΐνης, οι εμπύρετες καταστάσεις, το ψυχρό κλίμα, τα τραύματα και κάποιες καταβολικές παθήσεις.

Να θυμόμαστε πάντα ότι, όταν ο μεταβολισμό μας τρέχει… σαν σφαίρα, θα έχουμε σίγουρα και απώλεια σωματικού βάρους.

Από τον Χάρη Καλλέργη, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Παιδοδιατροφολόγο Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και επιστημονικό συνεργάτη του www.iator.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου