12 Ιαν 2013

Από διαγωνισμό σε διαγωνισμό για την ανάδειξη του φορέα εκτέλεσης του σχεδίου κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία.


Στην ανάδειξη του φορέα υλοποίησης, φαίνεται ότι κολλάει η εφαρμογή του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία. Μετά τους δύο αποτυχημένους διαγωνισμούς – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΑγροΤύπου – την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου «ανοίγει» ο τρίτος κατά σειρά διαγωνισμός. Υπενθυμίζουμε ότι στις 27 Νοεμβρίου του 2012 σύμφωνα με επίσημη
ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ «αποφασίστηκε η απόρριψη των προσφορών, η ματαίωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία για το σχολικό έτος 2012 – 2013». Το θετικό για την φετινή χρονιά είναι ότι – σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας - δεν θα χρειαστούν νέες Υπουργικές Αποφάσεις, οπότε όταν κάποια στιγμή οριστεί ο φορέας εκτέλεσης μετά θα μπορέσουν να τρέξουν οι διαδικασίες.

Φέτος το εν λόγω σχέδιο αποκτά μεγαλύτερη σημασία μιας και λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, έρευνες δείχνουν ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό υποσιτισμού μερίδας μαθητών οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Το φετινό πρόγραμμα
Το «Σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία» φέτος προβλέπεται να εφαρμοστεί στα δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ολόκληρης της επικράτειας και όχι μόνο στην Περιφέρεια Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης όπως προβλεπόταν να γίνει πιλοτικά την σχολική περίοδο 2011/2012. Συνολικά, το σχέδιο αφορά 364.665 μαθητές. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για τη φετινή σχολική χρονιά ανέρχεται στο ποσό των 3.221.457,11 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και για τις τρεις ζώνες (Α Zώνη: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο, Β Ζώνη: Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρος, Νότιο Αιγαίο, Γ. Ζώνη: Δυτική Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Κρήτη) ο οποίος θα καλυφθεί από κοινοτική χρηματοδότηση και από τις πιστώσεις του Π/Υ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η προϋπολογισθείσα δαπάνη (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για την πρώτη ζώνη είναι 1.002.139,37 ευρώ, για τη δεύτερη ζώνη 1.023.812,77 ευρώ και για τη τρίτη ζώνη 1.195.504,97 ευρώ.

Επιτροπές
Εν τω μεταξύ, απόφαση για τη δημιουργία αρμόδιων επιτροπών οι οποίες θα αξιολογήσουν τις ενστάσεις και προσφυγές του διαγωνισμού για την ανάδειξη φορέα υλοποίησης του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία για το σχολικό έτος 2012-2013, υπέγραψε ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Αθανάσιος Καπρέλης ωστόσο σε αυτή δεν αναφέρονται ούτε πόσες είναι οι επιτροπές, ούτε από ποιους ή πόσα άτομα θα αποτελούνται.

Πως φτάσαμε ως εδώ
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο κύκλοι του ΥπΑΑΤ: «ο πρώτος διαγωνισμός για τον ανάδοχο έγινε 3 Σεπτεμβρίου του 2012. Κατατέθηκε μόνο μια προσφορά αλλά δεν είχε τα εχέγγυα για το έργο. Ο δεύτερος διαγωνισμός έγινε 1η Νοεμβρίου. Σε αυτόν κατατέθηκαν δύο προσφορές οι οποίες επίσης δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις (αν και κάθε φορά απλουστεύεται ο διαγωνισμός αλλά πάντα με βάση τα Προεδρικά Διατάγματα που πρέπει να ακολουθήσουμε). Από τη στιγμή που ανοίγουν οι προσφορές ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται μέσα σε δέκα ημέρες. Στην συνέχεια ο ανάδοχος έχει το δικαίωμα μέχρι και τον Μάιο να ξεκινήσει την διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία. Τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή δεν είχε βγει καν διαγωνισμός».

Χρήστος Διαμαντόπουλος


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου