12 Ιαν 2013

Χάνει από τις εξαγωγές λεμονιού η Αργεντινή.


Τα υψηλά κόστη μεταφοράς και η ισοτιμία έναντι του δολαρίου δίνουν... πάσα στα ελληνικά λεμόνια.


Καλά νέα για τους Έλληνες παραγωγούς λεμονιού έρχονται από την Αργεντινή. Οι εξαγωγές αργεντίνικου λεμονιού γίνονται όλο και λιγότερο κερδοφόρες εξαιτίας των υψηλών δαπανών (εργατικό-ενεργειακό κόστος αλλά και κόστος
χερσαίας και θαλάσσιας μεταφοράς) και της ισοτιμίας του δολαρίου με το τοπικό νόμισμα.

Σύμφωνα με έκθεση  που δημοσιεύτηκε από το USDA, η παραγωγή λεμονιού στην Αργεντινή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2013 σε 1,45 εκατ. τόνους, σε σύγκριση με τους 1,3 εκατ. τόνους της σεζόν 2011/12, αλλά οι εξαγωγές αργεντίνικου λεμονιού θα παραμείνουν σταθερές στους 265.000 τόνους.

Σύμφωνα με το USDA οι εξαγωγές αργεντίνικου λεμονιού γίνονται ολοένα και λιγότερο κερδοφόρες για τις εταιρίες της Αργεντινής, εξαιτίας των υψηλών δαπανών (ειδικά το εργατικό και το ενεργειακό κόστος αλλά και το κόστος χερσαίας και θαλάσσιας μεταφοράς) και της ισοτιμίας του δολαρίου με το τοπικό νόμισμα, που σε συνδυασμό με τον υψηλό προϋπολογισμό (20-25%), κάνουν τους τοπικούς εξαγωγείς λιγότερο ανταγωνιστικούς.

Παρόλα αυτά η αργεντίνικη βιομηχανία, υποστηρίζει ότι αν οι συνθήκες στην αγορά παραμείνουν σταθερές, μπορεί να εξαχθούν έως και 350.000 τόνοι λεμονιού.

Η Αργεντινή συμμετέχει στο εθελοντικό πρόγραμμα «All Lemon», που έχει ως στόχο την προσαρμογή του όγκου φρέσκων λεμονιών για εξαγωγή αλλά και τη διασφάλιση της ποιότητας και της σταθερότητας των τιμών.
Οι κύριες ποικιλίες λεμονιού που καλλιεργούνται στην Αργεντινή είναι η «Genova» και η «Eyreka».

Εκτιμάται ακόμα ότι ο τομέας της λεμονοπαραγωγής στην Αργεντινή μπορεί να αυξηθεί μετά την εισαγωγή νέων γενετικών υλικών που θα βελτιώνουν τις καλλιέργειες. Επίσης, δύο νέες μονάδες επεξεργασίας και συσκευασίας άνοιξαν στο Tucuman το 2012. Η εγχώρια κατανάλωση λεμονιών αναμένεται να αυξηθεί, χάρη στην αύξηση της παραγωγής, σε περίπου 80.000 τόνους.

Γιαννακοπούλου Φανή


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου