3 Ιαν 2013

Πώς τα όσπρια θα βράσουν σωστά και θα χυλώσουν.


Πώς τα όσπρια θα βράσουν σωστά και θα χυλώσουν

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τα ξερά όσπρια, είναι ότι συχνά δεν βράζουν, γίνονται σκληρά και άγευστα και δεν χυλώνουν.

Αυτό βέβαια κατά κύριο λόγο, αφορά τα φασόλια (όλες τις ποικιλίες εκτός από τα μαυρομάτικα), τα ρεβίθια και τα
κουκιά.

Για να τα αποφύγουμε όλα αυτά ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

Επιλέγουμε καλής ποιότητας όσπρια όχι μόνο από την ίδια περιοχή ή μάρκα τυποποίησης, αλλά και από την ίδια παρτίδα. Ένα από τα προβλήματα είναι ότι εταιρείες τυποποίησης αναμειγνύουν τις παρτίδες με αποτέλεσμα οι διαφορετικές παρτίδες να έχουν διαφορετική συμπεριφορά ή αντοχή στο βράσιμο.
Τα βάζουμε σε ζεστό νερό με αλάτι για 8-12 ώρες αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές. Όταν τα όσπρια θα είναι έτοιμα για να μπουν στην κατσαρόλα, η φλούδα τους θα έχει «σκάσει» και αν τα δαγκώσουμε, θα είναι τραγανά και θα μασιούνται.
Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, προσθέτουμε ένα κουταλάκι μαγειρική σόδα και τρίβουμε με τα δάχτυλα ελαφρά, ώστε η σόδα να τριφτεί στην επιφάνεια όλων των οσπρίων. Κατόπιν ξεπλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και φροντίζουμε το νερό να είναι διπλάσιο από τα όσπρια και ανάβουμε το μάτι στην πιο δυνατή θερμοκρασία. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, και αδειάζουμε το περισσότερο από το νερό, και τον αφρό που θα έχει βγει στην επιφάνεια. Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό και βάζουμε πάλι στη φωτιά προσθέτοντας αυτή τη φορά μια μικρή πατάτα κομμένη σε κομμάτια και ένα μέτριο κρεμμύδι ολόκληρο.
Αφήνουμε να βράσει για 1- 1½ ώρα ανάλογα με το είδος ή το πόσο «βραστερό» είναι.
Πλέον μπορούμε να προσθέσουμε όποιο άλλο υλικό λέει η συνταγή μας, όπως επίσης και το αλάτι. Βράζουμε μέχρι να μαγειρευτούν και να ενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Το λάδι καλό είναι να το προσθέτουμε όταν σβήσουμε το μάτι. Έτσι γίνεται το όσπριο πιο ελαφρύ, το λάδι διατηρεί τη φρέσκια γεύση του και δεν χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του.

Πηγή: http://www.foodbites.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου