19 Φεβ 2013

Θερμοκηπιακές επενδύσεις ύψους περίπου 45 εκατ. ευρώ με στόχο την εξαγωγή λαχανικών στο Κατάρ προωθούνται σε Ξάνθη και Κιλκίς.


Ένα νέο διπλό επιχειρηματικό project προωθεί ο όμιλος Redestos, ύψους περίπου 40 με 45 εκατ. ευρώ στην Ξάνθη και το Κιλκίς. Πρόκειται για μία επένδυση με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από το Κατάρ για τη δημιουργία δύο θερμοκηπίων 100 στρεμμάτων και την καλλιέργεια τομάτας, αγγουριού, μελιτζάνας και πιπεριάς τα οποία θα εξάγονται στο Κατάρ και τις γύρω χώρες, οι οποίες μέχρι σήμερα εισάγουν
λαχανικά από τη Γαλλία, την Ιταλία και τον Καναδά. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος της Redestos Efthymiadis Agrotechnology Group οι συζητήσεις με την εταιρεία Ηasadd Food Company του Κατάρ ξεκίνησαν κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην χώρα και τον συνόδευε μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών από όλους τους τομείς της οικονομίας. Από τον αγροτικό τομέα συμμετείχε μόνο ο κ. Ευθυμιάδης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Redestos Efthymiadis Agrotechnology Group οι επενδύσεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 250 περίπου νέες θέσεις εργασίας ωστόσο επισημαίνει και τα πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία θα πρέπει να ξεπεραστούν.

Καλό το κλίμα
Ειδικότερα, ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης μιλώντας στον ΑγροΤύπο για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στο Κατάρ αναφέρει: «Στην επίσκεψη στο Κατάρ σε επιχειρηματικό επίπεδο γενικά είδαμε ότι όλοι οι επιχειρηματίες (περίπου 70) είχαν κανονίσει ραντεβού και υπήρξαν αποτελέσματα. Επίσης έλαβαν χώρα συναντήσεις οι οποίες είχαν κανονιστεί από το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο πρώτη φορά είδα να βοηθάει ουσιαστικά σε τομείς όπως ο Τουρισμός, το φυσικό αέριο, τις τράπεζες κ.α. Ο δε Πρωθυπουργός, έκανε πολύ καλή δουλειά στο να εξαλειφθούν οι παρεξηγήσεις που υπήρχαν ως προς τις επενδύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στην χώρα μας (Ελληνικό, Αστακός κ.α.) και δεν πραγματοποιήθηκαν λόγο της γραφειοκρατίας».

Η προσπάθεια με την Ηasadd Food Company
Όσον αφορά τις συζητήσεις του Ομίλου με ξένες εταιρείες για επενδύσεις στην χώρα μας ο κ. Ευθυμιάδης μας κάνει γνωστό ότι: «Από τον αγροτικό τομέα στην επιχειρηματική ομάδα ήμασταν μόνο εμείς. Ειδικότερα, είχαμε στείλει μια πρόταση νωρίτερα (πριν το ταξίδι μας) διότι στο Κατάρ κάνουν εισαγωγές σε λαχανικά από Γαλλία, Ιταλία, Καναδά κλπ. Η δική μας πρόταση ήταν στην ουσία “ελάτε να επενδύσουμε μαζί στην Ελλάδα σε θέματα παραγωγής λαχανικών και ειδικά σε θερμοκήπια” που δουλεύουμε τελευταία ώστε η παραγωγή όλη αυτή να εξάγεται στο Κατάρ και τις γύρω χώρες. Αντί δηλαδή να κάνουν εισαγωγές και να έχουν ένα εμπορικό κέρδος μαζί να έχουν και ένα παραγωγικό κέρδος. Αυτή η ιδέα άρεσε και στόχος μας είναι να δημιουργηθούν άλλα δύο θερμοκήπια στην Ελλάδα – στην Ξάνθη (με γεωθερμία) και στο Κιλκίς (με φυσικό αέριο) 100 στρεμμάτων το καθένα – τα οποία θα παράγουν τομάτα, αγγούρι, μελιτζάνα και πιπεριά. Τα θερμοκήπια θα αποτελέσουν κοινή επένδυση (και από αυτούς και από Έλληνες). Τώρα θα πρέπει να μπορέσουμε εμείς από την πλευρά μας να τους παρέχουμε αυτά που χρειάζονται. Δηλαδή για παράδειγμα τις άδειες για τα γεωθερμικά πεδία, συμφωνίες για τα φορολογικά και τις τιμές αφού έχουν άσχημη εμπειρία με τι αλλαγές που συμβαίνουν στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ δύσκολη διότι έχουμε να κάνουμε με ένα αφερέγγυο κράτος το οποίο επιβάλει φορολογίες ανάλογα με τις εισπρακτικές του ανάγκες και όχι με βάση τις επενδυτικές του ανάγκες.
Η εταιρεία Ηasadd Food Company με την οποία μιλάμε, είναι μια κυβερνητική εταιρεία η οποία ασχολείται με το κομμάτι των αγροτικών επενδύσεων σε χώρες όπως η Αυστραλία, το Σουδάν κ.α. Η δυσκολία ήταν να τους πείσουμε για επενδύσεις στα λαχανικά αφού αυτοί επενδύουν συνήθως σε μεγάλες καλλιέργειες όπως σιτάρι, καλαμπόκι που αποτελούν και χρηματιστηριακά είδη».

Το ύψος των επενδύσεων και άλλες επενδυτικές προσπάθειες
Σε ερώτησή μας σχετικά με το ύψος των επενδύσεων αυτών ο κ. Ευθυμιάδης μας ανέφερε: «το ύψος των επενδύσεων θα είναι περίπου στα 40 με 45 εκατ. ευρώ (συνολικά και για τα δύο θερμοκήπια) ενώ αναμένεται να ανοιχτούν 250 περίπου θέσεις εργασίας».
Και πρόσθεσε: «Επιχειρηματικές προσπάθειες στο εξωτερικό κάνουμε και σε άλλες χώρες αλλά σε διαφορετικούς τομείς. Αυτή την στιγμή στα σχέδιά μας είναι να επεκτείνουμε το κομμάτι του εργαστηρίου της Agrolab (εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου τροφίμων που υπάρχει στην Θεσσαλονίκη και το Μαρκόπουλο Αττικής) σε χώρες όπως την Τουρκία και την Βουλγαρία. Τα σχέδια μας γενικά είναι όλα για το εξωτερικό με στόχο να ανεβάσουμε τον τζίρο μας από το 30% στο 50%».

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου