10 Φεβ 2013

Τα λαχταριστά χρώματα οπλίζουν τον οργανισμό.


Γιατί η ντομάτα είναι κόκκινη, το πορτοκάλι πορτοκαλί και η πιπεριά πράσινη; Τίποτα δεν είναι τυχαίο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, αφού η φύση έχει προβλέψει να δίνει χρώμα στο καθημερινό τραπέζι για να μην «βαριούνται» τα μάτια, αλλά ούτε και ο ουρανίσκος. Άλλωστε, οι χρωστικές ουσίες της φύσης εκτός από το ότι προσδίδουν στα τρόφιμα λαχταριστά χρώματα, παρέχουν στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά!


«Τα χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά είναι το τέχνασμα της φύσης για να έλκει το μάτι των ανθρώπων, ώστε να δοκιμάζουν τα πάντα. Εάν παραδείγματος χάριν όλα ήταν πράσινα, δεν θα υπήρχε καμία διαφοροποίηση στη γεύση και επομένως σύντομα θα ήταν αδιάφορα. Και βέβαια, τα χρώματα των τροφίμων οφείλονται σε συγκεκριμένες ουσίες που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, επομένως και απαραίτητες για τον οργανισμό», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κλινικός διαιτολόγος Κωνσταντίνος Ξένος.

Έτσι, το λυκοπένιο- η «βασίλισσα» των αντιοξειδωτικών ουσιών που θεωρείται όπλο κατά του καρκίνου του προστάτη- κάνει πορφυρή την ντομάτα, το καρπούζι και το κόκκινο γκρέιπ φρουτ. Αντίθετα, έρευνες έχουν δείξει πως το κόκκινο χρώμα των σταφυλιών, της φράουλας, του ροδιού, της κόκκινης πιπεριάς και της μελιτζάνας οφείλεται στις ανθοκυανίνες που συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος αφού προστατεύουν τα αγγεία.

Η βιταμίνη C μπορεί να έχει κάνει τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια το άλφα και το ωμέγα της σωστής διατροφής, οι ειδικοί ωστόσο τονίζουν πως πρόκειται για ένα μόνο από τα κομμάτια που συνθέτουν το «θρεπτικό» παζλ των συγκεκριμένων φρούτων. «Η βήτα- κρυπτοξανθίνη δίνει το πορτοκαλί χρώμα στο πορτοκάλι και το μανταρίνι και η κατανάλωσή της φαίνεται να είναι αποτελεσματική κατά του ιού του ανθρώπινου θηλώματος (ΗΡV)», προσθέτει ο κ. Ξένος. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής δείχνει ότι όσοι προτιμούν στο τραπέζι τους το πορτοκαλί και το κίτρινο χρώμα, διατρέχουν 50% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν φλεγμονώδη πολυαρθρίτιδα.

Θησαυρός οι ακατέργαστες τροφές

Το καφέ χρώμα δίνει όψη «υγείας» στο ψωμί, στο ρύζι και στη ζάχαρη, όπως τονίζουν οι διατροφολόγοι, οι οποίοι επιμένουν πως οι ακατέργαστες τροφές αποτελούν θρεπτικό θησαυρό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Όμως για λόγους μαζικής παραγωγής και τυποποίησης, εμφάνισης, αλλά και της λανθασμένης εντύπωσης πως η επεξεργασία βελτιώνει τη θρεπτική αξία του ψωμιού, του ρυζιού και της ζάχαρης, το καφέ χρώμα τους άρχισε σιγά- σιγά να... ξεθωριάζει και σταδιακά έγινε λευκό!

«Έτσι, το ψωμί πολυτελείας, το οποίο στη πραγματικότητα είναι αφρός με σχεδόν μηδενική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό, άρχισε να κερδίζει τη προτίμηση των καταναλωτών», υπογραμμίζει ο κ. Γρηγόρης Ρίσβας, διαιτολόγος - διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Οι επιστήμονες με εξελιγμένες ερευνητικές μεθόδους διαπίστωσαν πως οι φυτικές ίνες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά στο ψωμί, στο ρύζι και στη ζάχαρη, καθώς και τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, τα οποία όμως χάνουν μέρος της δράσης τους μετά την επεξεργασία. «Η αλήθεια ωστόσο είναι πως τα τρόφιμα ολικής αλέσεως δεν είναι πάντα τόσο εύγευστα όσο τα κατεργασμένα.

Γι΄ αυτό και οι επιστήμονες στη βιομηχανία τροφίμων έχουν προσαρμόσει στις παλιές συνταγές νέες γεύσεις, ώστε να είναι πιο “φιλικά” στον ουρανίσκο των καταναλωτών. Παραδείγματος χάριν, στα δημητριακά προσθέτουν μέλι ή σοκολάτα για να “εξευγενίζουν” τη γεύση τους», προσθέτει ο κ. Ρίσβας.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου