8 Μαΐ 2013

Τζίρους άνω του 1 δις «χτυπάει» η γουνοποιία σε ορίζοντα πενταετίας.


Σε έναν από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους της εθνικής οικονομίας, που, παρά την κρίση, προσφέρει ετησίως άνω των 450-500 εκατ. ευρώ έσοδα σε συνάλλαγμα στο ΑΕΠ της χώρας και ταυτόχρονα ενισχύει την τοπική απασχόληση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει εξελιχθεί ο κλάδος της γουνοποιίας, με τις… παγωμένες αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και γενικά τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, να αποτελούν τους καλύτερους πελάτες για τις… ζεστές
ελληνικές γούνες.


Οι τάσεις στη διεθνή αγορά για τα προϊόντα της γουνοποιίας, μάλιστα, σε συνδυασμό και με τις επενδύσεις που προγραμματίζονται στο χώρο της παραγωγής πρώτης ύλης, με επίκεντρο στο νομό Καστοριάς, ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για το προσεχές μέλλον, με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις να προβλέπουν διπλασιασμό των πωλήσεων του κλάδου, στα επίπεδα των 1 δισ. ευρώ, σε βάθος πενταετίας.

«Η ελληνική γουνοποιία αγοράζει το 5%-7% της παγκόσμιας παραγωγής γουνοδερμάτων και διακινεί το 8 - 10% των ετοίμων ενδυμάτων αντίστοιχα», αναφέρει ο κ. Φαίδωνας Γκιάτας, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς και σημειώνει με έμφαση πως η Καστοριά και τα Σιάτιστα, όπου λειτουργούν καθετοποιημένες μονάδες για έτοιμα ενδύματα γούνας, αποτελούν μαζί με την Κίνα τα δύο κέντρα παραγωγής προϊόντων γούνας διεθνώς.



Παραγωγή και επενδύσεις

Η ελληνική παραγωγή σχεδόν στο σύνολό της επικεντρώνεται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους νομούς Καστοριάς και Κοζάνης (περίπου 98%), όπου η τέχνη της κατεργασίας δερμάτων έχει ιστορία από τον 13ο αιώνα, ενώ από ό,τι φαίνεται πολύ σύντομα το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Γκιάτας εντός του 2013 προγραμματίζεται η ανάπτυξη επτά (7) νέων εκτροφείων στην Καστοριά, όπου λειτουργούν ήδη 38 φάρμες γουνοφόρων ζώων, κυρίως της οικογένειας των μινκ. «Ο μεσομακροπρόθεσμος στόχος του Συνδέσμου είναι φιλόδοξος, καθώς μετά την αύξησή τους σε 45 έως στο τέλος του έτους, οι επιχειρηματίες σχεδιάζουν να διπλασιάσουν τις μονάδες εκτροφής, φθάνοντας τις 90-100, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που φαίνεται να ευνοεί η κρίση μιας και πολλοί νέοι επιστρέφουν στον τόπο τους προς αναζήτηση εργασίας», αναφέρει ο κ. Γκιάτας.




Έκθεση γούνας

Τα στοιχεία αυτά γνωστοποιήθηκαν από το Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» με αφορμή τη φετινή 38η διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, που διεξάγεται από τις 9 έως τις 12 Μαΐου, στην ομώνυμη ακριτική πόλη.

Στα περίπτερα της έκθεσης που φέτος πραγματοποιείται στο νέο εκθεσιακό κέντρο του συνδέσμου, δίνουν το παρών εκατόν εξήντα εκθέτες από Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Τουρκία, Αμερική, Πολωνία, Ισπανία, Ρωσία και Καναδά.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς  κ. Ηρακλής  Καλλισθένης ανέφερε ότι μόνο από την Ρωσία εκδήλωσαν ενδιαφέρον και θα επισκεφτούν την Έκθεση περισσότεροι από 550 εμπορικοί επισκέπτες, εκ των οποίων οι  200 θα φθάσουν στην Καστοριά με ειδικά ναυλωμένες πτήσεις από τον Οργανωτή Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς.

Οι Ρώσοι παραμένουν οι καλύτεροι πελάτες της ελληνικής γούνας. Η Ουκρανία και οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι ορισμένες ακόμη χώρες υποδοχής των ελληνικών γουναρικών, ενώ η Τουρκία, η Νότια Κορέα, η Κίνα αλλά και οι παραδοσιακές αγορές της Δυτικής Ευρώπης αποτελούν αγορές - στόχους.

Το νέο Εκθεσιακό Κέντρο κόστισε 3,8 εκατομμύρια  ευρώ, χρήματα που προήλθαν από τον Αναπτυξιακό  Νόμο κατά 35% ενώ το υπόλοιπο ποσό πληρώνεται από τον Σύνδεσμο.

Λιάμης Λεωνίδας

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου