8 Μαΐ 2013

Τα βιολογικά θέλουν στόρι.


Ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική καταγράφει η αγορά βιολογικών προϊόντων στη Γερμανία, γεγονός το οποίο μπορεί να αποτελέσει μια σπουδαία ευκαιρία και για το ελληνικό ελαιόλαδο. Το παράδειγμα της Λέσβου είναι χαρακτηριστικό, επισημαίνει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle.


Η Λέσβος διαθέτει περί τα 11 εκατ. ελαιόδενδρα και παράγει ετησίως μεταξύ 10.000 με 12.000
τόνους ελαιόλαδο. Βάσει των στοιχείων του εμπορικού επιμελητηρίου της περιοχής το 30% της παραγωγής καταναλώνεται από τους ίδιους τους παραγωγούς, το 60% πωλείται χύμα και το 10% διακινείται τυποποιημένο. Αυτό σημαίνει ότι οι ελαιοπαραγωγοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία επιλέγουν τον δρόμο της πώλησης του προϊόντος τους χύμα.

Ο άλλος δρόμος, δηλαδή η τυποποίηση, θα απαιτούσε συσκευασία, έρευνα αγοράς, προώθηση και διάθεση του προϊόντος στην αγορά, διαφήμιση. Πρόκειται για διαδικασίες που κάνουν τους καλλιεργητές να διστάζουν, επειδή κατά κανόνα διαθέτουν μικρό «κλήρο». Αυτή είναι μάλλον η βασική αιτία που μόλις το 3% της ετήσιας παραγωγής της Λέσβου είναι βιολογικό λάδι, το οποίο συνήθως πωλείται τυποποιημένο.

Ρεαλιστικές ευκαιρίες
Ο συνολικός τζίρος βιολογικών προϊόντων στη Γερμανία ανερχόταν το 1994 στα 800 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι κυμάνθηκε στα 7 δισ. ευρώ. Ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιασθεί.

Με άλλα λόγια, οι ευκαιρίες για τη διοχέτευση ελληνικών προϊόντων από βιοκαλλιέργειες στη γερμανική αγορά είναι ρεαλιστικές.

Όπως επισήμανε ο Έριχ Μάργκραντερ, αρχισυντάκτης του περιοδικού Biopress, υπάρχει ένας βασικός κανόνας που θα πρέπει να προσέξει ο καθένας που διαθέτει βιολογικά προϊόντα στην αγορά: «Θα πρέπει να παρουσιάσει το σήμα αλλά και την ιστορία του προϊόντος. Και στην προκειμένη περίπτωση όχι μόνο αυτή της Λέσβου. Η ιστορία του νησιού θα να είναι απλώς ένα είδος «σκεπής» για το μάρκετινγκ. Αυτό που θα πρέπει να προβάλλεται είναι η ιστορία του παραγωγού και του ελαιώνα του, δηλαδή ποιος παράγει και από ποια ελαιόδενδρα το συγκεκριμένο λάδι. Αυτού του είδους τη διαφάνεια βλέπουν με καλό μάτι οι καταναλωτές στη Γερμανία».


Tαγκαλάκη Έλενα

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου