30 Μαρ 2013

Ξηροί Καρποί.


Η κατανάλωση ξηρών καρπών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων διατροφικών συνηθειών μας. Είτε συνοδευτικοί με κάποιο αλκοολούχο ποτό, είτε ως συστατικό σε συνταγές γλυκών και φαγητών, οι ξηροί καρποί διευρύνουν τον κατάλογο των γαστριμαργικών απολαύσεων.

 Υπέρ κατανάλωσης ξηρών καρπών:


Πλούσιοι σε  ω-3 λιπαρά: δρουν κατά της αθηρωμάτωσης, προφυλάσσουν από την υψηλή χοληστερόλη και δημιουργούν αντιοξειδωτική ασπίδα προστασίας  έναντι στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Έρευνες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί δρουν προστατευτικά ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά.

Πλούσιοι σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, χτίζουν γερά οστά, δόντια και μύες και αποτελούν ιδανική επιλογή για χορτοφάγους ή για άτομα που νηστεύουν και δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά και κρέας.

Εμπεριέχουν φυλλικό οξύ το οποίο είναι σημαντικό για την πρόληψη των καρδιαγγειακών, εφόσον μειώνει τα  επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα.

Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, η οποία ενισχύει την υγεία και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας.

 Τι πρέπει να προσέχετε στην κατανάλωση ξηρών καρπών:

Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αλατισμένων ξηρών καρπών, ιδιαίτερα αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ξηροί καρποί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία και να οδηγήσουν σε αναφυλακτικό σοκ, για αυτό καλό είναι να αποφεύγονται από άτομα με ιστορικό αλλεργίας.

Οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες και η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο, διότι μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι καραμελωμένοι ξηροί καρποί χάνουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες κατά την επεξεργασία.

Οι ξηροί καρποί μπορεί να εμφανίσουν αφλατοξίνες ( ισχυρές τοξικές και καρκινογόνες ουσίες) λόγω της κακής συντήρησης και της αποθήκευσή τους.

 Τα top 5  των ξηρών καρπών:

Καρύδια:

Αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, περιέχουν 2,5γρ. ω-3 λιπαρών οξέων.
Οι πολυφαινόλες των καρυδιών δείχνουν να αναστέλλουν την οξείδωση της LDL- κακής χοληστερόλης, διαδικασία που αποτελεί πρωταρχικό στάδιο της αθηροσκλήρωσης.
Επιπλέον, βελτιώνουν τη λειτουργία των ενδοθηλίων των αγγείων. Σχετική μελέτη έδειξε πως μια χούφτα καρύδια ημερησίως, οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου των αγγείων.
Μια χούφτα καρύδια δίνουν 185 θερμίδες.
Αμύγδαλα:

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πολυκόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες, καθώς επίσης είναι και μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου.
Τα αμύγδαλα ανά 100 γραμμάρια, προσφέρουν 0,78mg βιταμίνης Β2. Η βιταμίνη αυτή είναι η καταλληλότερη βιταμίνη για προβλήματα στο δέρμα και στους βλεννογόνους.
Μια χούφτα αμύγδαλα αποδίδει 150 θερμίδες.
Φουντούκια:

Είναι πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών και μαγγανίου, ενός ιχνοστοιχείου που συμμετέχει σε αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού μας.
Δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη.
Μια χούφτα φουντούκια αποδίδει 177 θερμίδες.
Ηλιόσποροι( πασατέμπος):

Θεωρείται από τους ανατολικούς λαούς ότι περιέχει ουσίες που αποτρέπουν τη μετατροπή ορμονών στον ανδρικό οργανισμό και συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.
Μια χούφτα πασατέμπος αποδίδει 86 θερμίδες.
Καρύδια τύπου πεκάν:

Έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Επιστημονικά στοιχεία, συνηγορούν στο ότι τα καρύδια αυτά μπορεί να συνεισφέρουν στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης.
Πλούσιοι σε σελήνιο, το οποίο έχει υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα με καρδιοαγγειακή –προστατευτική και αντικαρκινική δράση.
Δίνουν 195 θερμίδες ανά χούφτα.
Κείμενο: Αθηνά Ρούντου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος BSc, Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Κατερίνη, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, rountou@logodiatrofis.gr

Πηγή: www.advancehealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου