15 Ιουν 2012

Στόλμπουρ.


Οργανισμός που την προκαλεί : Potato stollbur phytoplasma
Αυτός ο οργανισμός όπως και ιοί δεν φαίνεται, και σε διάφορα χαρακτηριστικά  είναι παρόμοιος με αυτούς, αλλά  η γενετική και  η δομή του διαφέρουν.

Εύρος ξενιστών:
Πολλές σολανώδεις καλλιέργειες (πατάτα, τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα), ζιζάνια, και μερικά πολυετή ζιζάνια  (Convolvulus arvensis, Trifolium spp.), τα οποία είναι σημαντική πηγή του παθογόνου.

Εμφάνιση και σημασία:
Εμφανίζεται στην ανατολική,  κεντρική  και νότια Ευρώπη. Η Τουρκία και το Ισραήλ μολύνονται επίσης. Το παθογόνο προκαλεί μολύνσεις, σπάνια επιδημίες σε ξηρές και θερμές χρονιές, όταν η
αποτελεσματικότητα του φορέα είναι πολύ μεγαλύτερη  απ' ό,τι σε άλλα έτη.

Στα ξηρά και θερμά έτη, το παθογόνο μπορεί να προκαλέσει πολύ  σοβαρές  απώλειες στην παραγωγή μέχρι και 80 %, με συνολική  καταστροφή  ολόκληρων των αγρών καλλιέργειας της πατάτας.  Η υπόλοιπη παραγωγή  προσβάλλεται από μεταγενέστερη μόλυνση, αλλά αυτοί οι κόνδυλοι είναι απολύτως μη εμπορεύσιμοι.

Συμπτώματα και ασθένειες που συγχέονται:



Το παθογόνο προκαλεί μια συνεχώς αναπτυσσόμενη μάρανση και να ξήρανση του φυλλώματος. Τα φύλλα κατσαρώνουν ελαφρώς προς τα πάνω και αποκτούν έναν ελαφρύ ρόδινο-ιώδη χρωματισμό. Τα φύλλα είναι λίγο κίτρινα, μόνο η κορυφή του φυτού με τα κατσαρά φύλλα έχει έναν ρόδινο χρωματισμό. Το σύστημα των βλαστών της πατάτας εμφανίζει το σύμπτωμα "σκούπα της μάγισσας", ενώ στη βάση των φύλλων βγαίνουν οι νεαροί βλαστοί. Αυτοί οι νέοι βλαστοί  είναι στη βάση κοντοί και χοντροί, σαν κρεμμύδι και συνήθως με  ρόδινο χρωματισμό. Τα φυτά ξηραίνονται αργότερα. Οι κόνδυλοι είναι ελαστικοί, ζαρωμένοι (εικόνα). Οι μολυσμένοι κόνδυλοι αναπτύσσουν συνήθως νηματώδη φύτρα (δηλ. φύτρα πολύ λεπτά σαν νήματα).





Τα συμπτώματα των κονδύλων δεν συγχέονται, κανένα άλλο παθογόνο δεν προκαλεί  "κομμιώδεις κονδύλους". Τα συμπτώματα στα φύλλα είναι παρόμοια με τη ριζοκτονίαση (Rhizoctonia solani). Όλα τα συμπτώματα είναι συνηθισμένα, αλλά το stollbur δίνει λίγο έντονο ρόδινο χρωματισμό. Η παρουσία ζαρωμένων κομμιωδών κονδύλων είναι το μόνο χαρακτηριστικό, που επιβεβαιώνει την παρουσία μόλυνσης από stollbur.



Ο κύκλος της ασθένειας:
Το παθογόνο διαχειμάζει στους μολυσμένους κόνδυλους και στα διαχειμάζοντα μέρη των πολυετών ζιζανίων. Φορείς είναι αρκετά τζιτζικάκια, και κυρίως το πολύ γνωστό Hyalesthes obsoletus. Το παθογόνο για τη μετάδοση του χρειάζεται πολύ χρόνο και η περίοδος  επώασης είναι πολύ μεγάλη  (60 έως  80 ημέρες από τη μόλυνση έως τα πρώτα συμπτώματα) και  η εμφάνιση των συμπτωμάτων γίνεται συνήθως στο δεύτερο μισό της βλάστησης.

Έλεγχος:
Δεν έχει γίνει βελτίωση για αυτό το παθογόνο, έτσι δεν υπάρχει καμία ανθεκτική ποικιλία. Ο πιστοποιημένος από το κράτος πατατόσπορος είναι απαλλαγμένος από αυτήν την ασθένεια, η παρουσία κομμιωδών κονδύλων απαγορεύεται στον πατατόσπορο.

Εφαρμογή εντομοκτόνων ενάντια στα τζιτζικάκια μπορεί να είναι αποτελεσματική, αλλά είναι ακριβή στην καλλιέργεια της πατάτας. Όλα τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα ενάντια στον δορυφόρο της πατάτας είναι αποτελεσματικά ενώ δεν χρησιμοποιούνται για βιολογική αντιμετώπιση (Novodor), ως ειδικής δράσης εντομοκτόνα (Regent, Bancol, Padan), και ως ρυθμιστές ανάπτυξης  (Ekos, Match, Nomolt).

Ο αποτελεσματικός έλεγχος ζιζανίων είναι σημαντικός επειδή το τζιτζικάκι δεν είναι τόσο αποδημητικό έντομο όσο οι αφίδες.  Ο συνεχής και αποτελεσματικός έλεγχος των φυτών convolvulus μπορεί να οδηγήσει στη  μείωση αυτής της ασθένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου