31 Δεκ 2011

Συμβουλές καλλιέργειας κηπευτικών.


Μια από τις συχνότερες και ωραιότερες ασχολίες είναι η φύτευση και καλλιέργεια κηπευτικών. Όλοι λίγο πολύ έχουμε θαυμάσει τους καρπούς τις προσπάθειας μας, ενώ ταυτόχρονα έχουμε παινευτεί για την διαφορά στη γεύση και την εμφάνιση των δικών μας προϊόντων. παρόλα αυτά όμως πρέπει να γνωρίζουμε λίγα βασικά πράγματα για την σωστή και αποτελεσματική καλλιέργεια των φυτών μας. Παρακάτω ακολουθεί ένα μικρό δείγμα με καλλιέργειες της εποχής και μικρές συμβουλές για την σπορά και την καλλιέργειά τους. Ενώ την επόμενη φορά θα μιλήσουμε και για άλλα ακόμη φυτά καθώς και την αντιμετώπιση ορισμένων συχνών προβλημάτων που παρουσιάζονται κατά την καλλιέργεια τους.. .



ΜΑΡΟΥΛΙ


Το μαρούλι είναι ένα εύκολο στην καλλιέργεια λαχανικό. Είναι βασικό συστατικό σε πολλές σαλάτες. Τα πλούσια σε χλωροφύλη φύλλα του είναι πολύ θρεπτικά. Από το φυτό, μπορείτε να αφαιρείτε τμηματικά λίγα λίγα φύλλα για τη σαλάτα σας, ή να βγάλετε όλο το φυτό. Τα πιο νόστιμα φύλλα βρίσκονται στο εσωτερικό του (καρδιά του μαρουλιού), αλλά τα εξωτερικά είναι αυτά που έχουν την περισσότερη χλωροφύλλη και είναι πιο θρεπτικά.
Μπορείτε να σπείρετε τα μαρούλια απευθείας στον κήπο ή το χωράφι, ή να τα ξεκινήσετε από φυτώριο και στη συνέχεια να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα.
Το μαρούλι είναι ένα λαχανικό που μπορείτε να φυτεύσετε σχεδόν όλες τις εποχές του έτους. Θα έχετε όμως καλύτερα αποτελέσματα αν η θερμοκρασία είναι κάτω από 21 βαθμούς Κελσίου. Οι σπόροι χρειάζονται φως για να βλαστήσουν.
Αν σκοπεύετε να φυτέψετε τα μαρούλια τον Αύγουστο, τότε καλό θα είναι να φυτέψετε τους σπόρους μαρουλιού σε ένα φυτώριο μέσα στο σπίτι. Φροντίστε το φυτώριο να βρίσκεται σε ένα δροσερό μέρος και να το βλέπει το φως.
Αν θέλετε να έχετε συνεχή συγκομιδή, να σπέρνετε νέα μαρούλια κάθε 2 με 3 εβδομάδες.
Η απόσταση φύτευσης είναι 20 με 25 εκατοστά και χρειάζονται σταθερό και συχνό πότισμα, και προτιμούν χώμα που είναι καλά αποστραγγιζόμενο και πλούσιο σε οργανικά στοιχεία.

ΛΑΧΑΝΟ

Στην αγορά θα βρείτε διάφορες ποικιλίες σπόρων. Υπάρχουν λάχανα που ωριμάζουν το καλοκαίρι, άλλα το φθινόπωρο και άλλα το χειμώνα.
Αντίστοιχες είναι και οι περίοδοι σποράς τους.
? Για να έχουμε λάχανα το καλοκαίρι, σπέρνουμε αρχές Μαρτίου έως τα μέσα Ιουνίου.
? Για να έχουμε λάχανα το φθινόπωρο, σπέρνουμε μέσα Μαίου έως αρχές Ιουνίου.
? Για να έχουμε λάχανα το χειμώνα, σπέρνουμε μέσα Ιουλίου έως μέσα Αυγούστου.
Μπορείτε να ξεκινήσετε τα λάχανά σας φυτεύοντας το σπόρο απευθείας στον κήπο ή το χωράφι, ή ξεκινώντας φυτεύοντας το σπόρο σε φυτώριο και στη συνέχεια να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα στον κήπο ή το χωράφι.
Μπορείτε να κάνετε τη μεταφύτευση όταν τα σπορόφυτα έχουν 4 έως 8 πραγματικά φύλλα. Αυτό θα συμβεί μετά από 5 με 8 εβδομάδες.
Αν επιλέξετε την απευθείας σπορά, βάλτε σε κάθε σημείο 3 με 4 σπόρους. Από τα φυτά που θα βλαστήσουν, διατηρήστε αυτό που είναι το πιο δυνατό.
Τοποθετήστε τους σπόρους του λάχανου σε βάθος περίπου μισού εκατοστού.
Τα λάχανα θέλουν χώρο για να αναπτυχθούν. Φυτεύσετε τα λάχανα σε απόσταση 80 με 100 εκατοστά.
Επιλέξτε ένα μέρος στον κήπο που έχει πολύ ήλιο. Διαφορετικά τα λάχανα θα βγουν καχεκτικά.
Τα λάχανα χρειάζονται ένα καλά αποστραγγιζόμενο και πλούσιο σε λίπανση χώμα με πολύ οργανική ύλη. Το ιδανικό pH του χώματος είναι 6,0 με 7,5.
Τα λάχανα χρειάζονται συχνό και τακτικό πότισμα.

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

Το κουνουπίδι είναι ένα σχετικά δύσκολο στην καλλιέργεια λαχανικό. Η μοναδική γεύση που έχει το κουνουπίδι, ειδικά όταν είναι ωμό, το καθιστά ένα σημαντικό λαχανικό για το πιάτο μας.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι λευκές ποικιλίες έχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά από ότι οι ποικιλίες κουνουπιδιών με σκούρο χρώμα.
Μπορείτε να ξεκινήσετε σπέρνοντας σπόρους κουνουπιδιού σε κλειστό χώρο, 4 με 6 εβδομάδες πριν τα τελευταία κρύα της άνοιξης. Η θερμοκρασία βλάστησης των σπόρων κουνουπιδιού είναι μεταξύ 7 και 29 βαθμούς Κελσίου. Μπορούν όμως να βλαστήσουν ακόμη και με θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου.
Τοποθετήστε τους σπόρους σε βάθος περίπου μισού εκατοστού.
Οι σπόροι βλασταίνουν συνήθως μετά από 4 με 7 ημέρες.
Η μεταφύτευση των σπορόφυτων κουνουπιδιού μπορεί να γίνει όταν η εξωτερική θερμοκρασία δεν είναι μικρότερη από 10 βαθμούς Κελσίου.
Το σπορόφυτο κουνουπιδιού είναι έτοιμο για μεταφύτευση όταν αποκτήσει 4 με 8 πραγματικά φύλλα. Αυτό συνήθως συμβαίνει 5 με 9 εβδομάδες μετά τη σπορά.
Θα πρέπει να φυτεύσετε το σπορόφυτο βαθύτερα από ότι είχατε φυτεύσει το σπόρο. Χώστε το στο χώμα μέχρι το πρώτο υγιές μεγάλο φύλλο.
Φυσικά, μπορείτε να φυτεύσετε τους σπόρους κουνουπιδιού απευθείας στον κήπο ή το χωράφι. Σε κάθε σημείο και σε βάθος περίπου μισού εκατοστού, τοποθετήστε 3 με 4 σπόρους.
Τα κουνουπίδια χρειάζονται χώρο για να αναπτυχθούν. Φροντίστε οι αποστάσεις ανάμεσα στα φυτά θα πρέπει να είναι μεταξύ 45 και 60 εκατοστά. Λάβετε υπόψη σας, ότι όσο πιο μεγάλη είναι η απόσταση, τόσο πιο ισχυρά θα είναι τα φυτά και θα παράγουν μεγαλύτερο καρπό.
Μετά από μερικές εβδομάδες, αφαιρέστε τα πιο αδύναμα φυτά και διατηρήστε το πιο ισχυρό.
Τα κουνουπίδια προτιμούν γόνιμα και καλά λιπασμένο χώμα που είναι καλά αποστραγγιζόμενο. Το ιδανικό pH είναι μεταξύ 6,0 και 7,5.
Τα κουνουπίδια θέλουν συνεχές, σταθερό και αρκετό πότισμα. Προτιμήστε το πότισμα σταγόνας ώστε να μη βρέχονται τα φύλλα.
Φροντίστε να κάνετε περιστροφή των καλλιεργειών σας. Μη φυτεύσετε τα κουνουπίδια στο ίδιο μέρος που τα φυτεύσατε μέχρι και 3 χρόνια πριν. Επιλέξτε άλλο σημείο του κήπου.
Τέλος αποφύγετε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο. Το πολύ άζωτο, μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμους μίσχους.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου