Στις καλλιέργειες θερμοκηπίων, υπάρχουν οργανικά και μη οργανικά υποστρώματα και ανάλογα την καλλιέργεια και τις συνθήκες του θερμοκηπίου, χρησιμοποιείται εκείνο που έχει τις καταλληλότερες φυσικές και χημικές ιδιότητες. Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά τους είναι το πορώδες τους που παίζει κομβικό ρόλο στην ανταλλαγή αερίων ανάμεσα στο φυτό και το περιβάλλον. Ο περλίτης και οι φλοιοί του ρυζιού είναι δύο συστατικά υποστρωμάτων που χρησιμοποιούνται για την αύξηση του πορώδους. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Άρκανσας, σύγκρινε αυτά τα δύο υλικά με ένα νέο υλικό που ονομάζεται growstones και που παράγεται από ανακυκλωμένο γυαλί.
Αν και χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην ανθοκομία, ο περλίτης και οι φλοιοί ρυζιού εμφανίζουν συγκεκριμένα μειονεκτήματα και περιορισμούς στη χρήση τους. Ο περλίτης είναι αρκετά ακριβός και παράγει μια σκόνη η οποία είναι ερεθιστική για τα μάτια και τους πνεύμονες. Οι φλοιοί του ρυζιού, επειδή αποτελούν οργανικό υλικό υπόκεινται σε αλλοιώσεις και ο χρόνος ζωής τους είναι περιορισμένος.
Αντιθέτως οι growstones παράγονται με μίξη της σκόνης του ανακυκλωμένου γυαλιού με ανθρακικό ασβέστιο και χρήση θέρμανσης. Με αυτό τον τρόπο παράγεται ένα ευρύ και συνάμα ελαφρύ υλικό που παρουσιάζει καλύτερο πορώδες και υψηλότερη υδατοικανότητα από τα άλλα δύο υλικά και μπορούν άνετα να τα συναγωνιστούν στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου