22 Δεκ 2011

Αναγνώριση οίνων με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, εντάσσεται και η Ημαθία.


Στο  πλαίσιο της αναμόρφωσης των εθνικών διατάξεων για την  αναγνώριση-τροποποίηση οίνων με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και προκειμένου η χώρα μας να παράγει προϊόντα ανταγωνιστικά σύμφωνα με τις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς, εξασφαλίζοντας εμπορική διέξοδο στους έλληνες οινοπαραγωγούς, ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Κώστας Σκανδαλίδης, προχώρησε στην έκδοση των κάτωθι  δεκαέξι  υπουργικών αποφάσεων για οίνους  με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη:
ΠΓΕ «ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ»: νέα αναγνώριση για την παραγωγή λευκών, ερυθρών και ερυθρωπών ξηρών, ημίξηρων, ημίγλυκων και γλυκών οίνων σε επίπεδο νομού.
ΠΓΕ «ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ»: για την παραγωγή  λευκών, ερυθρών και ερυθρωπών ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων,  οίνων λικέρ, ημιαφρωδών λευκών και ερυθρωπών ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων, αφρωδών λευκών και ερυθρωπών οίνων, αφρωδών λευκών και ερυθρωπών οίνων
ποιότητας και αφρωδών λευκών οίνων ποιότητας αρωματικού τύπου.
ΠΓΕ «ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ»: για την παραγωγή λευκών, ερυθρών και ερυθρωπών ξηρών, ημίξηρων, και ημίγλυκων οίνων.
ΠΓΕ «ΗΡΑΚΛΕΙΟ»: για την παραγωγή λευκών, ερυθρών και ερυθρωπών ξηρών, ημίξηρων, ημίγλυκων και γλυκών οίνων καθώς και οίνου από λιαστά σταφύλια.
ΠΓΕ «ΑΧΑΪΑ»: για την παραγωγή λευκών και ερυθρών ξηρών ημίξηρων, ημίγλυκων και γλυκών οίνων, ερυθρωπών ξηρών και ημίξηρων καθώς και ημιαφρωδών λευκών και ερυθρωπών ημίγλυκων οίνων.
ΠΓΕ «ΜΕΤΕΩΡΑ»: για την παραγωγή λευκών και ερυθρωπών ξηρών, ημίξηρων, ημίγλυκων και γλυκών, ερυθρών ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων καθώς και λευκών και ερυθρωπών αφρωδών οίνων ποιότητας και λευκών αφρωδών οίνων ποιότητας αρωματικού τύπου.
ΠΓΕ «ΚΑΡΔΙΤΣΑ»: για την παραγωγή λευκών, ερυθρών και ερυθρωπών ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων.
ΠΓΕ «ΑΤΤΙΚΗ»: για την παραγωγή λευκών, ερυθρών και ερυθρωπών ξηρών, ημίξηρων, ημίγλυκων και γλυκών οίνων, οίνων λικέρ καθώς και οίνων με την ένδειξη Λιαστός.
ΠΓΕ «ΠΛΑΓΙΕΣ ΚΝΗΜΙΔΟΣ»: για την παραγωγή λευκών και ερυθρών ξηρών, ημίξηρων, ημίγλυκων και γλυκών οίνων καθώς και ερυθρωπών ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων.
ΠΓΕ «ΜΑΡΤΙΝΟ»: για την παραγωγή λευκών και ερυθρών ξηρών, ημίξηρων, ημίγλυκων και γλυκών οίνων καθώς και ερυθρωπών ξηρών, ημίξηρων, ημίγλυκων οίνων.
ΠΓΕ «ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ»: για την παραγωγή λευκών και ερυθρών ξηρών, ημίξηρων, ημίγλυκων και γλυκών οίνων καθώς και ερυθρωπών ξηρών, ημίξηρων, ημίγλυκων οίνων.
ΠΓΕ «ΟΠΟΥΝΤΙΑ ΛΟΚΡΙΔΟΣ»: για την παραγωγή λευκών και ερυθρών ξηρών, ημίξηρων, ημίγλυκων και γλυκών οίνων καθώς και ερυθρωπών ξηρών, ημίξηρων, ημίγλυκων οίνων.
ΠΓΕ «ΗΜΑΘΙΑ»: για την παραγωγή λευκών, ερυθρών και ερυθρωπών ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων.
ΠΓΕ «ΒΕΛΒΕΝΤΟ»: για την παραγωγή λευκών, ερυθρών και ερυθρωπών ξηρών οίνων.
ΠΓΕ «ΠΛΑΓΙΕΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ»: για την παραγωγή λευκών, ερυθρών και ερυθρωπών ξηρών καθώς και ημιαφρωδών λευκών ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων.
ΠΓΕ «ΠΛΑΓΙΕΣ ΑΙΝΟΥ»: για την παραγωγή λευκών,   ερυθρών   και  ερυθρωπών ξηρών,  ημίξηρων,  ημίγλυκων  και  γλυκών  καθώς  και  ημιαφρωδών  λευκών  ξηρών, ημίξηρων, ημίγλυκων και γλυκών οίνων.
Ο Υπουργός Κώστας  Σκανδαλίδης σε δήλωσή του επεσήμανε ότι:
«Ο αμπελοοινικός τομέας αποτελεί σημαντικό πυλώνα της αγροτικής μας πολιτικής. Με τις αναγνωρίσεις οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ, την  ανάδειξη και προώθηση των ελληνικών οίνων μέσω του συγχρηματοδοτούμενου κοινοτικού μέτρου της προώθησης οίνων σε αγορές τρίτων χωρών καθώς και με την ίδρυση-εκσυχρονιμό των οινοποιητικών επιχειρήσεων μέσω του Μέτρου 1.2.3.,  στοχεύουμε  στη μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των πόρων που διαθέτουμε για την αποτελεσματική διείσδυση και καθιέρωση του ελληνικού οίνου, ως επάξιου πρεσβευτή της ελληνικής διατροφικής κουλτούρας στην παγκόσμια αγορά».

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου