21 Δεκ 2011

Έκτακτο τέλος στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή.


Με ένα έκτακτο τέλος των δύο ευρώ ανά μεγαβατώρα λιγνιτικής παραγωγής στη ΔΕΗ αποφάσισε να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Η κυβέρνηση πιστεύει πως με αυτό το τέλος το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μόνο για το 2012, θα μπει το ποσό των 55 εκατ. Ευρώ στο ταμείο του ειδικού Τέλους ΑΠΕ, από το οποίο πληρώνονται οι ηλεκτροπαραγωγοί αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Εκτιμήσεις του Υπουργείου αναφέρουν πως φέτος θα υπάρξει έλλειμμα 200 εκατ. Ευρώ.

Ακόμα, από το υπουργείο ανακοινώθηκαν δύο ακόμη μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί το ταμείο τη νέα χρονιά. τη μεταφορά σε αυτό μέρους των εσόδων από το τέλος υπέρ της ΕΡΤ καθώς και τις προσόδους από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών 10 εκατ. τόνων αερίων θερμοκηπίου.

Μάλιστα για τον ίδιο λόγο αυξήθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το ειδικό τέλος ΑΠΕ από 1,8 ευρώ στα 5,43 ευρώ. Από την πλευρά του το υπουργείο προέβη στη σκέψη να μειώσει τις εγγυημένες τιμές ενέργειες που έχουν οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας αφού με αυτή την κίνηση θα υπάρξει «σταδιακή μείωση του κόστους εγκατάστασης και τη βελτίωση της αποδοτικότητας ορισμένων τεχνολογιών ΑΠΕ».

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου