20 Μαΐ 2012

CMV, WMV


Cucumber mosaic virus (CMV) and Watermelon mosaic virus (WMV)

Φάσμα προσβαλλομένων:
Ο CMV έχει ευρύτατο φάσμα προσβαλλομένων ειδών, περιλαμβανόμενων ζιζανίων και καλλωπιστικών φυτών. Για τον ιό αυτό κάποια ζιζάνια λειτουργούν ως ξενιστές για το χειμώνα αλλά το φάσμα των ξενιστών του δεν είναι πολύ μεγάλο.

Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Αμφότεροι οι ιοί είναι πολύ διαδεδομένοι στην Ευρώπη και μπορούν να εμφανιστούν οποτεδήποτε στις καλλιέργειες αγγουριού, χωρίς να επιφέρουν όμως σημαντικές απώλειες.

Συμπτώματα και διαταραχές:

Τα φύλλα των προσβεβλημένων φυτών κηλιδώνονται. Στην περίπτωση του WMV οι δυσμορφίες των φύλλων, ο νανισμός και η κηλίδωση των φυτών ενδέχεται να εμφανιστούν ως συμπτώματα καθώς και η παραμόρφωση και η δυσμορφία στους καρπούς που έχουν μειωμένο μέγεθος. Τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα της παραγωγής των προσβεβλημένων φυτών, ενδέχεται να ελαττωθούν. Τα συμπτώματα του WMV μπορεί να συγχέονται μ’ εκείνα του ZYMV. Μόνο εξειδικευμένα εργαστήρια είναι σε θέση να κάνουν τη διάκριση μεταξύ των δύο ιών.

Κύκλος ασθένειας:
Και οι δύο ιοί μεταδίδονται με τις ψείρες (ψείρα του πράσινου ροδάκινου, ψείρα βαμβακιού κλπ.) όχι εξακολουθητικά. Διάφορα ζιζάνια και πολυετή καλλωπιστικά φυτά λειτουργούν ως ξενιστές για το χειμώνα και πηγές μετάδοσης. Αργότερα οι ψείρες μεταφέρουν τους ιούς από φυτό σε φυτό σε όλη την καλλιέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου