20 Μαΐ 2012

ZYMV.


Zucchini yellow mosaic virus (ZYMV)

Φάσμα προσβαλλομένων:
Το φάσμα προσβαλλομένων απ’ αυτό τον ιό δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστό. Κάποια ζιζάνια (chickweed) λειτουργούν ως χειμέριοι ξενιστές του ιού αλλά το φάσμα των προσβαλλομένων δεν είναι πολύ ευρύ, ενώ συμπεριλαμβάνει κυρίους τα κολοκυνθοειδή.

Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Αυτός ο ιός είναι πολύ σημαντικός σε κάποιες περιοχές της Τσεχίας, κυρίως στη νότια Μοραβία. Η παραγωγή επηρεάζεται σοβαρά και επιπλέον οι καρποί γίνονται δύσμορφοι και δεν έχουν εμπορική
αξία.



Συμπτώματα και διαταραχές:



Τα φύλλα των προσβεβλημένων φυτών  είναι κίτρινα με μωσαϊκό και δυσμορφίες. Οι καρποί είναι στραβοί και παραμορφωμένοι. Τόσο η ανάπτυξη όσο και η παραγωγή των προσβεβλημένων φυτών, μειώνονται αισθητά. Τα πρώτα συμπτώματα του μωσαϊκού ενδέχεται να συγχέονται με τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός μωσαϊκού της αγγουριάς αλλά αυτός ο ιός δεν προκαλεί δυσμορφία ούτε στα φύλλα ούτε στον καρπό.






Κύκλος ασθένειας:
Ο ZYMV μεταβιβάζεται από αρκετά είδη ψείρας (ψείρα του πράσινου ροδάκινου, ψείρα βαμβακιού κλπ.) όχι εξακολουθητικά. Η κύρια πηγή μόλυνσης στην αρχή της περιόδου είναι πιθανώς κάποια διαχειμάζοντα ζιζάνια όπως το chickweed. Η πιθανότητα της μετάδοσης μέσω σπόρων, δεν έχει ακόμα αποδειχτεί. Αργότερα ο ιός διαχέεται σε όλη την παραγωγή, από φυτό σε φυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου