12 Ιουλ 2012

Τρεις ντοματοβιομηχανίες θα δουλέψουν στη Βόρεια Ελλάδα.


Με λίγες ποσότητες και μόνο για την κάλυψη των τοπικών αναγκών και των σημάτων τους προβλέπεται τελικά να λειτουργήσουν τουλάχιστον τρεις από τις τέσσερις βιομηχανίες ντοματοπολτού της βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Agronews ο Δημήτρης Βαβαλίδης, ιδιοκτήτης της ΣΕΡΚΟ (Σέρρες), «φέτος θα παραλάβουμε περίπου 5.000 τόνους βιομηχανική ντομάτα, για να καλύψουμε τη ζήτηση της τοπικής αγοράς και ένα μέρος θα κατευθυνθεί για εξαγωγές».

Oι εκτιμήσεις λένε για αρκετά μειωμένη παραγωγή σε Σέρρες και Δράμα, λόγω μειωμένων στρεμμάτων και συνεχών βροχοπτώσεων.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο Agronews ότι η ΖΑΝΑΕ (Θεσσαλονίκη) θα λειτουργήσει με εισαγόμενη πρώτη ύλη από την Ιταλία, έτσι ώστε να συνεχίσει να διακινεί το προϊόν της στα ράφια και να μη χάσει μερίδιο, ζημιώνοντας όμως την εγχώρια παραγωγή. Η σερραϊκή εταιρεία Nostos, που παράγει το «Strimon», θα παραλάβει περίπου 3.000 τόνους. Πάντως, οι εκτιμήσεις λένε για αρκετά μειωμένη παραγωγή σε Σέρρες και Δράμα, τόσο λόγω των σαφώς μειωμένων στρεμμάτων όσο και των συνεχών βροχοπτώσεων του Μαΐου.
Η ΣΕΚΟ Δράμας προς το παρόν έχει δηλώσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν θα λειτουργήσει. Οι παραλαβές στη βόρεια Ελλάδα προβλέπεται να ξεκινήσουν σε ένα μήνα, περί τις 16 Αυγούστου.
Κάτω από τα Τέμπη τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και σαφώς οι ποσότητες είναι μεγαλύτερες. Το ένα εργοστάσιο της «Ευρωπαϊκά Τρόφιμα» (Λαδάς-Λάρισα) θα παραλάβει 20.000 τόνους, η ΤΟΜΑΤΟΛ (Λεβεντάκης-Φάρσαλα) 40.000 τόνους, η Ντάμαβαντ (Καρδίτσα) προτίθεται να επεξεργαστεί 40.000 τόνους, η MAST FOODS (Βόλος) 10.000 τόνους και πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, ως συνήθως θα επεξεργαστούν τα δύο εργοστάσια του Νομικού σε Αλίαρτο και Δομοκό, συνολικά 234.000 τόνους. Το πρώτο θα ξεκινήσει να παραλαμβάνει ντομάτες στις αρχές Αυγούστου και το δεύτερο στις 25 Ιουλίου.
Τέλος, στην Πελοπόννησο η παραγωγή τα τελευταία χρόνια έχει σταθεροποιηθεί στους 70.000 περίπου τόνους και αναμένεται και φέτος να απορροφηθεί από τις δυο βιομηχανίες (Ελαΐς και Κύκνος). Ήδη, η Κύκνος ανακοίνωσε τιμές στα ίδια με τα περσινά επίπεδα στα 72,17 ευρώ ο τόνος για ντομάτα από 4 έως 4,19 brix, μέχρι και 103,23 ευρώ ο τόνος για πάνω από 5,60 brix.
Οι αγρότες μέλη της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας υπέγραψαν συμφωνητικά με τη βιομηχανία που προβλέπουν παράδοση 11.050 τόνων βιομηχανικής ντομάτας, η οποία θα παραχθεί από έκταση 1.166 στρεμμάτων. Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης του προϊόντος, οι 1.000 τόνοι θα πρέπει να έχουν παραδοθεί από τους παραγωγούς στη βιομηχανία μέχρι τις 31 Ιουλίου, οι επόμενοι 8.550 τόνοι από 1 – 31 Αυγούστου και οι τελευταίοι 1.500 τόνοι από 1 - 10 Σεπτεμβρίου.

Aλεξανδρής Πέτρος

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου