12 Ιουλ 2012

Ομαλή μετάβαση στη νέα ΚΑΠ με τροποποιητικό κανονισμό.


Τις τροποποιήσεις στον κανονισμό «2013» για την καταβολή των ενισχύσεων τη χρονιά που μας έρχεται ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρόκειται για έναν από τους δύο μεταβατικούς κανονισμούς που θα πρέπει να εγκριθούν μέσα στη χρονιά, ενώ ο δεύτερος αφορά τους αμπελοκαλλιεργητές και αναμένεται να εγκριθεί το Σεπτέμβριο.

Άλλο κείμενο συμβιβασμού προετοιμάζει το έδαφος για ένταξη των αμπελοκαλλιεργητών στο καθεστώς των ενιαίων ενισχύσεων.
Στόχος του κανονισμού 2013 είναι να εξασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση στις ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ. Περιλαμβάνει ένα μηχανισμό που θα εξασφαλίσει τη συνέχιση του επιπέδου στήριξης των αγροτών, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή επέκταση των άμεσων ενισχύσεων στα νέα κράτη
μέλη.
Ακόμα περιλαμβάνει διατάξεις για τη μετάβαση από την ισχύουσα εθελοντική διαφοροποίηση, που λήγει στα τέλη του 2012. Βάσει της διαφοροποίησης, ως και 10% των πόρων των άμεσων ενισχύσεων μεταφέρονται στο δεύτερο πυλώνα, για προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.
Όσον αφορά τους αμπελοκαλλιεργητές, σε συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας, που έγινε υπό την προεδρία της Κύπρου, τη Δευτέρα, εγκρίθηκε ομόφωνα το κείμενο συμβιβασμού ανάμεσα στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Σκοπός του επίμαχου κανονισμού είναι να τροποποιήσει τον κανονισμό της ΚΟΑ οίνου, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ένταξη των αμπελοκαλλιεργητών στο καθεστώς των ενιαίων ενισχύσεων, με στόχο τη σταθεροποίηση του εισοδήματός τους.

Όπως τόνισε ο Κύπριος υπουργός Γεωργίας Σοφοκλής Αλετράρης, «είναι πολύ πιθανό να αρχίσει η εφαρμογή των δύο συμφωνιών από την 1 Ιανουαρίου του 2013, όπως έχει προγραμματιστεί. Σε ότι αφορά το μηχανισμό στήριξης στους αμπελοκαλλιεργητές καταφέραμε να έρθουμε σε συμφωνία τη τέταρτη ημέρα της προεδρίας μας. Τώρα αναμένουμε την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου να καταθέσει την άποψή του σε πρώτη ανάγνωση κατά τη Σύνοδό της στις 10 - 13 Σεπτεμβρίου».
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο Συμβούλιο Γεωργίας υπό κυπριακή προεδρία, θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουλίου και σε αυτό την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα του υπουργείου, Γεωργία Μπαζιώτη.

Κουρμαδάς Λεωνίδας

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου