2 Ιουλ 2012

Μέτρα προστασίας για τον καλλιεργητή.


Αποτελεσματική προστασία των καλλιεργητών και του πληθυσμού γενικότερα, από την χρήση των φυτοφαρμάκων, είναι εφικτή, αν τηρούνται τα κατωτέρω :

1) Οι καλλιεργητές κατά την διάρκεια του ψεκασμού να φορούν ειδική πλαστική στολή, μάσκα προσώπου, ειδικά γυαλιά και πλαστικά γάντια. Επειδή τα μέτρα που προαναφέρθηκαν, είναι δυνατόν να θεωρηθούν υπερβολικά, στην συνέχεια αναφέρονται τα πλέον αναγκαία, όπως η χρήση της ειδικής μάσκας προσώπου, η οποία θα αποτρέψει την άμεση είσοδο των επιβλαβών σταγονιδίων, μέσω της αναπνευστικής οδού στον οργανισμό, καθώς και η χρήση πλαστικών γαντιών. Επίσης οι καλλιεργητές στο τέλος της ημέρας, μετά τον ψεκασμό, θα πρέπει να καταστρέφουν τα ενδύματα που φορούσαν (εφ’ όσον δεν χρησιμοποιούν την ειδική πλαστική στολή), ή έστω να τα πλένουν και να τα χρησιμοποιούν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Οι
σύγχρονοι γεωργικοί ελκυστήρες διαθέτουν ειδική καμπίνα, με εξαερισμό, στην είσοδο μπορεί να τοποθετηθεί ειδικό φίλτρο, όπως συμβαίνει με τα αυτοκίνητα. Αυτό αποτελεί βεβαίως μία καλή λύση, αλλά όταν ο καλλιεργητής βγαίνει από την καμπίνα του ελκυστήρα, πράγμα το οποίο γίνεται αρκετές φορές, πρέπει οπωσδήποτε να είναι εφοδιασμένος με μάσκα και γάντια. Θα πρέπει να τονισθεί ότι το ειδικό φίλτρο που προαναφέρθηκε, πρέπει να είναι το κατάλληλο και από το ίδιο υλικό που είναι το φίλτρο της ειδικής μάσκας προσώπου (ενεργού άνθρακα).

2) Να γίνεται διαρκής ενημέρωση και πληροφόρηση των καλλιεργητών από γνώστες του θέματος του Υπουργείου Γεωργίας, Υγείας κλπ. για την επικινδυνότητα των φυτοφαρμάκων και τους τρόπους προστασία (διαλέξεις , σεμινάρια, ειδικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές , διανομή εντύπου υλικού κλπ.)

3) Να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα προς αποφυγή ρύπανσης των υδάτων (ποταμών, λιμνών, ελών κλπ.) με φυτοφάρμακα, διότι καταστρέφεται η υδρόβια πανίδα, στην οποία περιλαμβάνονται και οι εχθροί επιβλαβών εντόμων (π.χ.κουνουπιών), μολύνονται τα ψάρια που ο άνθρωπος στην συνέχεια θα καταναλώσει κλπ. Συγκεκριμένα οι καλλιεργητές, μετά την λήξη των ψεκασμών, πρέπει να ξεπλένουν τα ραντιστικά μηχανήματα σε ειδικούς υπαίθριους χώρους, ώστε να μην διοχετεύονται τα “απόνερα” σε ρυάκια , ποτάμια, λίμνες κλπ. Εν σχέσει με τα δοχεία που περιέχουν τα σκευάσματα αυτά, να απορρίπτονται σε ειδικούς κάδους, αφού προηγουμένως ξεπλυθούν τουλάχιστον δύο φορές.

4) Να εφαρμόζονται όσο το δυνατόν λιγότερο επιβλαβείς μέθοδοι, όπως η χρήση φερομονών, δηλαδή ουσιών, με τις οποίες προσελκύονται τα αρσενικά έντομα. Οι ουσίες αυτές, τοποθετούνται σε χώρο εκτός των καλλιεργημένων εκτάσεων και έτσι αποφεύγεται η γονιμοποίηση των επιβλαβών εντόμων, για μία κρίσιμη περίοδο κάποιων ημερών, με αποτέλεσμα την μείωση των πληθυσμών.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το θέμα των φυτοφαρμάκων είναι ιδιαίτερα σοβαρό, η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών και όχι αλόγιστα και επιπόλαια.

Θα συνέβαλε σημαντικά, στην συνειδητοποίηση του προβλήματος, η απόκτηση χημικής παιδείας, έστω και με την μορφή γενικών γνώσεων, διότι έτσι θα γίνονταν κατανοητές οι δυσμενείς επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, ενώ τώρα, τουλάχιστον ο Ελληνικός πληθυσμός, διακατέχεται από άγνοια και αδιαφορία, το κόστος των οποίων είναι πολλές φορές μέχρι θανατηφόρο.

Πηγή: www.polkarag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου