19 Ιουλ 2012

Πιάνουν καλή θέση οι γυναίκες στην ευρωπαϊκή γεωργία.


Τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες βρίσκουν ολοένα και περισσότερο τη θέση τους στη γεωργία, ωστόσο η συμμετοχή τους παραμένει αρκετά πίσω από αυτή των ανδρών. Ενώ ξεπερνούν ελάχιστα το 50% του ευρωπαϊκού πληθυσμού εντούτοις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία αυτή το 2010 ήταν 45,5% του πληθυσμού.

Στον τομέα της γεωργίας ο γυναικείος ενεργός πληθυσμός αντιστοιχεί στο 44% του συνόλου, σύμφωνα με τη μελέτη της Κομισιόν.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ρόλο των γυναικών στη γεωργία και ειδικότερα στις αγροτικές περιοχές, υπάρχει αντίστοιχο κενό και όσον αφορά τον
τομέα της γεωργίας, δεδομένου ότι εκεί ο γυναικείος ενεργός πληθυσμός αντιστοιχεί στο 44% του συνόλου. Το φαινόμενο είναι εντονότερο σε αμιγώς αγροτικές περιοχές όπως της Ελλάδας όπου ο γυναικείος ενεργός πληθυσμός αντιστοιχεί σε ποσοστό κάτω του 40%. Το 2011, οι γυναίκες αγρότισσες κάλυπταν το 4% του συνόλου του ενεργού γυναικείου πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, το 2010 η ημιαπασχόληση των γυναικών στη γεωργία κάλυψε το 53% και το ένα τρίτο της αγροτικής απασχόλησης των γυναικών.

Δυστυχώς και στον τομέα πληρωμή, οι γυναίκες υστερούν έναντι των ανδρών συναδέλφων τους. Το 2009, οι γυναίκες λάμβαναν 17% λιγότερο μεικτές ωριαίες αποδοχές ενώ το χάσμα είναι πιο έντονο σε χώρες που η συμμετοχή των γυναικών στη γεωργία είναι σημαντική (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία).
Τέλος, μόνο το 29% των ιδιοκτητών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ ήταν γυναίκες το 2007. Το μερίδιο των γυναικών ιδιοκτητών είναι μεγαλύτερο στις χώρες της Βαλτικής, ενώ από την άλλη πλευρά μόνο το 12% των γυναικών ιδιοκτητών έχουν κάποια αγροτική εκπαίδευση έναντι 23% των ανδρών.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική μελέτη:Ο ρόλος της γυναίκας αγρότισσας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.pdf

Ταγκαλάκη Έλενα

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου