11 Ιουλ 2012

Εξατμίζεται το αγροτικό πετρέλαιο στο εργαστήρι των ισοδύναμων μέτρων.


Δραστική περικοπή στο προβλεπόμενο κονδύλι για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ενδεχόμενο νέο «κούρεμα» των εξισωτικών αποζημιώσεων και «ψαλίδισμα» στα διαρθρωτικά προγράμματα του πρωτογενούς τομέα, συνθέτουν τις πρώτες σκέψεις στην κυβερνητική αγωνία για αναζήτησης των «ισοδύναμων» μέτρων ύψους 3 δις. ευρώ που παρήγγειλαν από τον Γιάννη Στουρνάρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη 10 Ιουλίου.

Η κυβέρνηση εξετάζει να προτείνει στην τρόικα τη μείωση των επιστροφών ΕΦΚ πετρελαίου προς τους αγρότες.
Στο υπουργείο Οικονομικών τα μολύβια έχουν πάρει φωτιά για την κατάρτιση εναλλακτικών σεναρίων με σκοπό να αποφύγουν «κοστοβόρα» από κοινωνικής και πολιτικής σκοπιάς μέτρα,
ωστόσο είναι πολύ πιθανό το «μάρμαρο» να κληθούν να πληρώσουν, ακόμα πιο βαριά αυτή τη φορά, οι αγρότες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα «ισοδύναμα» που εξετάζει να προτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα συμπεριλαμβάνονται:
-Η μείωση των επιστροφών ΕΦΚ πετρελαίου προς τους αγρότες. Το συνολικό ποσό που εκκρεμεί αυτή τη στιγμή φτάνει τα 160 εκατ. ευρώ. Nα σημειωθεί ότι όλη η διαδικασία έχει ήδη καθυστερήσει παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών που θα όριζε τους συντελεστές κατανάλωσης ανά προϊόν έχει ολοκληρώσει το έργο της και έχει δώσει ένα εύρος τιμών για την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Το γεγονός ότι εκκρεμεί η υπουργική απόφαση προφανώς έχει να κάνει , όπως έγραφε στο τελευταίο φύλλο η Agrenda, με το γεγονός ότι στο υπουργείο δεν έχουν καταλήξει πόσα χρήματα είναι διαθέσιμα…
-Εξισωτική: Η προεκλογική υπόσχεση Σαμαρά για τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ που «κόπηκαν» από τους κτηνοτρόφους κατά πώς φαίνεται πάει περίπατο. Θα γίνει προσπάθεια ώστε να δοθούν έστω 100 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί.
-Προγράμματα: Ο εκτροχιασμός του δημοσιονομικού προγράμματος φέρνει και πάλι στην πρώτη γραμμή το εύκολο «θύμα» που ακούει στο όνομα «Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» από το οποίο προβλέπονται πόροι και για επενδυτικά project στον αγροτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι το Πρόγραμμα έχει ήδη περικοπεί στα 7,3 δισ. ευρώ από 10,3 δισ. ευρώ που ήταν το 2010…
Παράλληλα, στην κυβέρνηση εξετάζουν να προτείνουν την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και ειδικών καθεστώτων προκειμένου να «δελεάσουν» ή να «εκπλήξουν θετικά» την τρόικα, εξέλιξη η οποία είναι πολύ πιθανό να συμπαρασύρει και το ειδικό καθεστώς των αγροτών.
Άλλα μέτρα από το «πακέτο» των ισοδύναμων που θα τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα η οποία επιστρέφει στις 23-24 Ιουλίου στην Αθήνα είναι :
-Μείωση στα ειδικά μισθολόγια κατά 205 εκατ. ευρώ με έναρξη από τον Ιούνιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρείται να μην πέσει μεγάλο «μαχαίρι» στους ενστόλους, υιοθετώντας μικρότερη περικοπή και θεσπίζοντας παράλληλα «ισοδύναμο μέτρο». Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα «κουρευθούν» και άλλο οι αμοιβές σε ιατρούς, πανεπιστημιακούς κλπ.
- Εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Αβέβαιη θεωρείται η τύχη του επιδόματος θέρμανσης για τις ευπαθείς ομάδες.
- Άρση όλων των φοροαπαλλαγών και ειδικών καθεστώτων αλλά και αύξηση αντικειμενικών αξιών.
- Κατάργηση μίας σειράς επιβαρύνσεων όπως  η διάθεση της εισφοράς 0,15% υπέρ του Λογαριασμού Αρωγής Εξωτερικού Εμπορίου, η εισφορά 0,5% υπέρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, της Ακαδημίας Αθηνών κλπ.
- Ενεργοποίηση της εργασιακής εφεδρείας για 15.000 «πλεονάζον προσωπικό» για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών, μετά το οποίο απομακρύνονται. Η δέσμευση για μη απολύσεις, πρέπει να συμβαδίσει με τον παραπάνω κανόνα.
- Παρεμβάσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Υιοθετούνται περαιτέρω μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή συνιστώσα των επίσημων τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις αντανακλά, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές.
- Κλείσιμο ή συγχώνευση φορέων που προβλέπονται στο νόμο Μαρτίου.
- Δέσμευση για μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη κατά τουλάχιστον 1.076 εκατομμύρια ευρώ το 2012  «θα πρέπει άμεσα να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ώστε η φαρμακευτική κατανάλωση να διατηρηθεί υπό έλεγχο» λέει το Μνημόνιο με  οριζόντιες περαιτέρω περικοπές τιμών και περιθωρίων κέρδους και αυξήσεις των συμμετοχών».

Tσατσάκης Γιάννης

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου