11 Ιουλ 2012

H ATE ψηλά στην ατζέντα της τρόικας.


Μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της ΑΤΕbank καθώς η τρόικα πιέζει ώστε να λυθεί η εκκρεμότητα γύρω από τον τρόπο ανακεφαλαιποίησης της πολύπαθης τράπεζας.


Το θέμα τέθηκε στη συνάντηση Σαμαρά-Προβόπουλου τη Δευτέρα και θα είναι στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας με τα τεχνικά κλιμάκια μέσα στις επόμενες μέρες.

Η τρόικα αρνείται τη χρηματοδότηση της τράπεζας με τη σημερινή της μορφή και το πλέον επικρατέστερο σενάριο, όπως έχουν γράψει σε ρεπορτάζ τους τόσο το Agronews όσο και η εφημερίδα Agrenda,  είναι η διχοτόμηση σε «καλή» και σε «κακή» τράπεζα, με την πρώτη να απορροφάται από άλλο πιστωτικό ίδρυμα και τη δεύτερη (που θα επωμισθεί όλες τις
«αμαρτίες» του παρελθόντος) να οδεύει προς εκκαθάριση.

Όσον αφορά τον «μνηστήρα» που θα απορροφήσει την «καθαρή» ΑΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αρκετές τράπεζες, με επικρατέστερες αυτή τη στιγμή την Εθνική και την Πειραιώς.

Μάλιστα, σχετικά με την πρώτη, η τρόικα φέρεται να μην έχει αντιρρήσεις στην απορρόφηση –μαζί με της «καλής» ΑΤΕ- και του Τ.Τ., κάτι που θα οδηγούσε στην αναζωπύρωση του σεναρίου δημιουργίας ενός «μεγάλου κρατικού πυλώνα» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στο οποίο είχε αναφερθεί προεκλογικά και ο Αντώνης Σαμαράς.

Πάντως, και το όνομα της Πειραιώς «παίζει» δυνατά και δε θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ακόμα μεγαλύτερου σχήματος όπου στην παραπάνω τριπλή συγχώνευσης προστίθεται το ίδρυμα του οποίου ηγείται ο κ. Μιχάλης Σάλλας.

Στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλα δύο σενάρια τα οποία, ωστόσο, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, θεωρείται δύσκολο να προχωρήσουν.

- Νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την οποία θα καλύψει το ελληνικό Δημόσιο και, εν συνεχεία, η διάσπαση σε «καλή» και «κακή» τράπεζα» όπου η κακή θα τεθεί, όπως και στο προηγούμενο σενάριο, υπό εκκαθάριση και η «καλή» θα συνεχίσει την αυτόνομη λειτουργία της. Η λύση αυτή θεωρείται δύσκολο να προχωρήσει δεδομένων των δημοσιονομικών συνθηκών και της αδυναμίας του Δημοσίου να εισφέρει τα τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται ώστε να γίνει η τράπεζα βιώσιμη

-Οριστικό κλείσιμο και εκκαθάριση της ΑΤΕbank.Το σενάριο αυτό είχε θέσει επί τάπητος εξ αρχής η τρόικα και, μάλιστα, το έχει επαναφέρει αρκετές φορές βλέποντας ότι οι πολιτικές αποφάσεις για την τύχη της τράπεζας «κολλάνε». Πρόκειται για λύση κοστοβόρα για το Δημόσιο, όχι μόνο οικονομικά αλλά και από πολιτική και κοινωνική σκοπιά.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγροτική Τράπεζα έχει λάβει νέα προθεσμία για την δημοσίευση του ισολογισμού του 2011 η οποία εκπνέει στις 31 Αυγούστου 2011 προκειμένου μέχρι την ημερομηνία αυτή να οριστικοποιηθεί ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης. Αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειασθεί ένεση κεφαλαίων τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από το «κούρεμα» των ομολόγων και να καταστεί ξανά η τράπεζα βιώσιμη.

Tσατσάκης Γιάννης

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου