3 Αυγ 2012

Αθ. Τσαυτάρης από Θεσσαλονίκη: Καθιερώνει ηλεκτρονική καταγραφή εισροών για να αποφεύγονται τα παράνομα και θα εισηγηθεί να εισπράξουν τη συνδεδεμένη οι βαμβακοπαραγωγοί που έπαθαν ζημιές.


Θα καταγράφονται ηλεκτρονικά όλες οι γεωργικές εισροές και θα συνδεθούν με το ΟΣΔΕ για να υπάρξουν διασταυρωτικοί έλεγχοι, όπως άλλωστε θα προβλέπεται και στη νέα ΚΑΠ. Αυτά ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών Φυτών Σίνδου, την Παρασκευή (3/8/2012), κατά την επίσκεψή του σε αγροτικές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, όπου πρόσφατα προκλήθηκε σοβαρή ζημιά σε μεγάλη έκταση βαμβακοκαλλιέργειας από ζιζανιοκτόνα ρυζιού. Ακόμη για τους βαμβακοπαραγωγούς που έπαθαν ζημιές στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί να εισπράξουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση αφού δεν μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, ο υπουργός δήλωσε ότι «η συνάντηση που κάναμε στο Ινστιτούτο έγινε με αφορμή το πρόβλημα και όχι για το πρόβλημα. Πρώτο μέλημα μας είναι οι υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ να μειώσουν την πιθανότητα να ξανασυμβεί μια τέτοια ζημιά».
Στη συνάντηση ακούστηκαν και οι απόψεις των παραγωγών ότι το κόστος των γεωργικών φαρμάκων στη χώρα μας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ υψηλό. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει το θέμα.
Αναδείχτηκε ακόμη το πρόβλημα με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, οι οποίες έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος στα προϊόντα των γεωργικών εισροών, οπότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανταγωνισμού.
Μέσα από την ηλεκτρονική καταγραφή των εισροών, θα μπορεί το ΥπΑΑΤ να ελέγχει πόσα στρέμματα έσπειρε ο κάθε παραγωγός αλλά και πόσα στρέμματα ψέκασε και τι αποδόσεις θα μπορεί να παραδώσει. Θα μπορεί ανά πάσα στιγμή, με τη βοήθεια του ΟΣΔΕ, να ελέγχεται αν αυτά που υποστηρίζουν ότι χρησιμοποίησαν οι παραγωγοί είναι αλήθεια. Δηλαδή, σύμφωνα με τον υπουργό, από εδώ και πέρα ο παραγωγός δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε φυτοπροστατευτικό προϊόν χωρίς να έχει παραστατικά. Αυτός είναι ένας τρόπος για να ελέγχει το ΥπΑΑΤ τα προϊόντα που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί σε κάθε καλλιέργεια.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποια παράβαση με τη χρησιμοποίηση μη εγκεκριμένου φυτοπροστατευτικού προϊόντος, τότε θα μπορεί το ΥπΑΑΤ ακόμη και να διαλύει την Ομάδα Παραγωγών ή τον Συνεταιρισμό που ανήκουν οι παραγωγοί.
Όσον αφορά τις ζημιές που υπήρξαν στις βαμβακοκαλλιέργειες, ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να δώσει αποζημιώσεις. Ο υπουργός όμως δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί να δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς και ας μην έχουν τις στρεμματικές αποδόσεις, γιατί δεν ευθύνονται για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.
Ο υπουργός συνοδευόταν από τον Αναπληρωτή Υπουργό, Μάξιμο Χαρακόπουλο, τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, καθώς και το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Μόσχο Κορασίδη. Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν ακόμη ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος του Δήμου Δέλτα Γ. Γλώσσης, εκπρόσωποι του ΣΔΟΕ, της ΕΛΥΤ (Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων), των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, του ΓΕΩΤΕΕ, φορείς επαγγελματιών και επιστήμονες.



Πηγή: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου