14 Ιαν 2013

"Μπλόκο" στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.


Πρόβλημα στον τομέα των εξαγωγών των ευπαθών νωπών προϊόντων λόγω αποχής γεωπόνων και κτηνιάτρων σκιάζει αυτόν τον καιρό την Ημαθία. Συγκεκριμένα, γεωπόνοι και κτηνίατροι απέχουν από τις υπηρεσίες εκτός του ωραρίου τους (απογευματινά, σαββατοκύριακα κ.ά.), πράγμα το οποίο προκαλεί προβλήματα στις εξαγωγές που γίνονται αυτή την περίοδο του έτους από την περιοχή μας, αλλά και στο βιομηχανικό σφαγείο Βέροιας. Όλα αυτά την ώρα που η
χώρα μας προσπαθεί ν' αυξήσει τις εξαγωγικές της επιδόσεις και να βγει από την κρίση με όχημα τον πρωτογενή τομέα.
Το οξύμωρο στοιχείο στο θέμα είναι ότι το Δημόσιο εισπράττει τα ποσά της υπερωριακής απασχόλησης των δημοσίων υπαλλήλων, κτηνοτρόφων και γεωπόνων, από τους ιδιώτες (εξαγωγείς, συνεταιρισμούς, σφαγείο κ.λπ.), ωστόσο για τους δικούς του λόγους εδώ και περίπου 20 μήνες δεν τους τα αποδίδει. Συνέπεια αυτής της κρατικής ανακολουθίας, είναι κτηνοτρόφοι και γεωπόνοι να απέχουν και να απειλούν μεγαλύτερες αποχές, γεγονός που ανησυχεί τον παραγωγικό κόσμο.

Γεγονός που επιτείνει το παραπάνω πρόβλημα είναι το ότι, όπως μας καταγγέλλουν τοπικοί φορείς και ιδιώτες, σε άλλους νομούς, γειτονικούς και μη, δεν τηρούνται οι παραπάνω νόμιμες μέσω ΔΟΥ διαδικασίες για την είσπραξη των υπερωριών, άρα οι εκεί υπάλληλοι είναι πληρωμένοι, οι υπηρεσίες τους γίνονται κανονικά και καμία επίπτωση δεν έχουν στις εξαγωγές τους…

Παρεμβάσεις στον Υπουργό από Αντιπεριφερειάρχη και Επιμελητήριο

Παρέμβαση για το θέμα έκαναν με έγγραφά τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το Επιμελητήριο Ημαθίας και ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης. Η επιστολή του κ. Καραπαναγιωτίδη έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Η μεγάλη στόχευση της Ημαθίας στον παραγωγικό τομέα τα τελευταία χρόνια ήταν και παραμένει η εξαγωγική δραστηριότητα των ποιοτικών προϊόντων μας σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Όπως καλά γνωρίζετε, με τα νωπά αγροτικά μας προϊόντα (ροδάκινα, μήλα, κεράσια, κηπευτικά κ.ά.), το βόειο κρέας, τις κομπόστες μας κ.λπ. η συνθήκη αυτή επιτυγχάνεται σε μέγιστο βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι από την πλευρά μας και από την πλευρά των αξιόλογων ιδιωτών και συνεταιρισμών μας δεν σχεδιάζεται ακόμη μεγαλύτερη δραστηριότητα στις περιόδους του έτους με μικρότερη παραγωγική και εξαγωγική δυναμική.

Στην προσπάθεια αυτή όμως για αύξηση των εξαγωγών μας χρειάζονται συνθήκες, αρωγή και παρέμβαση από την πλευρά της Πολιτείας ειδικά όταν αυτό απαιτείται.

Πιστεύω κύριε Υπουργέ ότι στην παρούσα φάση αυτό απαιτούν οι καιροί, δεδομένου ότι η αποχή των γεωπόνων και των φυτοπαθολόγων από την εργασία τους τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα (είναι απλήρωτοι εδώ και δύο χρόνια, παρά το ότι τα χρήματα των υπερωριών τους καταβάλλονται στο Δημόσιο από τους ιδιώτες και το σφαγείο!) υπονομεύει ακριβώς την απρόσκοπτη παραγωγική εργασία και παρουσία όλων των μονάδων μας, ειδικά στα ευπαθή προϊόντα της Ημαθίας, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις φορτώσεις και τις αποστολές στις αγορές του εξωτερικού.

Ειδικότερα το θέμα του βιομηχανικού σφαγείου Βέροιας χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς από την πλευρά μου, φυσικά λόγω της ευπάθειας των προϊόντων του.

Παρακαλώ θερμά να δείτε το σοβαρότατο θέμα με την αρμόζουσα βαρύτητα, αμεσότητα και υπευθυνότητα που σας διακρίνει. Είναι κρίμα να χάνουμε αξιοπιστία, αγορές και συνάλλαγμα για ζητήματα που μπορούν να λυθούν μάλλον με σχετική ευκολία από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου σας.

Αναμένω τις ενέργειές σας.»

Το Επιμελητήριο Ημαθίας στη δική του επιστολή την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Ουσουλτζόγλου αναφέρει τα εξής: «Σοβαρά προβλήματα έχουν ήδη προκληθεί στις εξαγωγές και εισαγωγές των αγροτικών προϊόντων του Νομού Ημαθίας, λόγω της αποχής των γεωπόνων και φυτοπαθολόγων από την εργασία τους κατά τις απογευματινές ώρες καθώς και τα Σαββατοκύριακα.


Οι γεωπόνοι και οι φυτοπαθολόγοι μένουν απλήρωτοι περισσότεροι από ένα χρόνο για τις υπηρεσίες που παρέχουν πέραν του ωραρίου τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις και προβλήματα στα εξαγώγιμα και ευπαθή προϊόντα του Νομού.

Το Επιμελητήριο Ημαθίας εκφράζει την έντονη ανησυχία του και παρακαλεί για τις δικές σας επιβεβλημένες ενέργειες λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών».
K.Π.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου