13 Ιαν 2013

Πάταγος με τις απορρίψεις στο πρόγραμμα βιολογικών.


Εκρηκτικό είναι το κλίμα στις τάξεις των βιοκαλλιεργητών, καθώς επιβεβαιώθηκαν οι «Κασσάνδρες» που προέβλεπαν ότι το 90% των αιτήσεων θα κοπεί από το νέο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας. Οι καταστάσεις με τα ονόματα που αναρτήθηκαν στις περιφέρειες δείχνουν ότι σε σύνολο 14.000 υποψηφίων περνάνε μόλις οι 1.500 ενώ οι υπόλοιποι παραπέμπονται στη διαδικασία των ενστάσεων. «Ρίζα του κακού» είναι το μη ενημερωμένο Μητρώο
Αγροτών και το ΟΣΔΕ.

Αν και μέσα στο Δεκέμβριο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε υποσχεθεί ότι θα λύσει το θέμα με το ανεπαρκές ηλεκτρονικό σύστημα και τις απαρχαιωμένες βάσεις δεδομένων, τελικά δεν έκανε τίποτα.
Με οργή διαπιστώνουν οι υποψήφιοι βιοκαλλιεργητές ότι σε ποσοστό περίπου 90% απορρίπτονται από το πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας. Επιβεβαιώνοντας τους φόβους των γεωπόνων-μελετητών, που είχαν εκφραστεί και μέσω της Agrenda, ανακοινώθηκαν από τις περισσότερες διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής οι πίνακες δικαιούχων και απορριπτόμενων.

Αν και μέσα στο Δεκέμβριο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε υποσχεθεί ότι θα λύσει το θέμα με το ανεπαρκές ηλεκτρονικό σύστημα και τις απαρχαιωμένες βάσεις δεδομένων, προκειμένου να αποφευχθούν οι μαζικές απορρίψεις, τελικά δεν έκανε τίποτα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι από τους 14.000 υποψηφίους που ανακοίνωσε ο υπουργός, Θανάσης Τσαυτάρης, ότι θα εντάξει στο πρόγραμμα, μόνο οι 1.500 περνάνε σε πρώτη φάση και όλοι οι υπόλοιποι εξαναγκάζονται στη χρονοβόρα διαδικασία των ενστάσεων.

Τώρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι είτε να υποβληθούν ενστάσεις στην προθεσμία των επτά ημερών που έχουν δώσει οι κατά τόπους διευθύνσεις Αγροτικής οικονομίας, είτε να λυθεί ενδοϋπηρεσιακά το θέμα με ενημέρωση των βάσεων δεδομένων του Μητρώου Αγροτών και του ΟΣΔΕ. Σύμφωνα, πάντως, με τους γεωπόνους, αν δεν διορθωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα, οι ενστάσεις πάλι θα απορρίπτονται. Ήδη οι εκπρόσωποι των γεωπόνων έχουν ζητήσει συνάντηση με το αρμόδιο τμήμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει αναλάβει τη διασταύρωση των στοιχείων, ενώ γίνονται συναντήσεις και σε περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν μικρότερη ταλαιπωρία των υποψηφίων και να μη χρειαστεί σύνταξη των φακέλων εκ νέου.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου