12 Ιαν 2013

Η γεύση επηρεάζεται από το χρώμα του πιάτου.


Η γεύση ενός φαγητού ενδεχομένως να επηρεάζεται από το χρώμα του πιάτου. Στο περίεργο αυτό συμπέρασμα κατέληξαν Βρετανοί και Ισπανοί επιστήμονες. Σε πειράματα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και της Βαλένθια, προσέφεραν σε 57 εθελοντές ζεστή σοκολάτα σε πλαστικά χρωματιστά φλιτζανάκια λευκού, μπεζ, πορτοκαλί ή κόκκινου χρώματος. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «JournalofSensoryStudies».

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όσοι είχαν πιει το ρόφημα σε πορτοκαλί και μπεζ φλιτζάνι είχαν
δηλώσει ότι είχε καλύτερη γεύση, συγκριτικά με όσους το είχαν πιει σε κόκκινο ή λευκό φλιτζάνι.

Τα νέα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγήσουν γιατί κάποια άτομα υποστηρίζουν ότι το τσάι και ο καφές τους έχουν καλύτερη γεύση όταν τα απολαμβάνουν από την αγαπημένη τους κούπα.

Κατά την αξιολόγηση των συμμετεχόντων, η σοκολάτα που είχε σερβιριστεί σε πορτοκαλί και μπεζ φλιτζάνια είχε καλύτερη γεύση, με τα πορτοκαλί να αναδεικνύουν περισσότερο τη γεύση της σοκολάτας και τα μπεζ να ενισχύουν το άρωμα και τη γλυκύτητά της. Αντίθετα, η σοκολάτα των λευκών φλιτζανιών χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη.

Ανεξήγητος ο μηχανισμός

Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης δείξει ότι η αλλαγή ενός κοινότυπου πιάτου ή ποτηριού στην περίπτωση ενός γεύματος ή ποτού σε κάτι πιο ιδιαίτερο, φάνηκε να αλλάζει τη γεύση του. Οι επιστήμονες πάντως, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εξηγήσουν τον ακριβή μηχανισμό που κρύβεται πίσω από την επιρροή του χρώματος στην αντίληψη της γεύσης.

«Σε άλλη, πρόσφατη μελέτη μας είχαμε δει ότι ένα γλυκό φράουλας είχε κατά 10% πιο γλυκιά γεύση και κατά 15% πιο γεμάτη γεύση αν είχε σερβιριστεί σε λευκό πιάτο, συγκριτικά με το αν είχε σερβιριστεί σε κόκκινο πιάτο» εξηγεί ο καθηγητής Τσαρλς Σπενς, ένας εκ των συγγραφέων της ισπανοβρετανικής μελέτης.


Πηγή:www.healthyliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου