29 Απρ 2013

Aγρότες της ταράτσας και του μπαλκονιού.


Είναι πολύ εύκολο και χρήσιμο να γίνετε αγρότες του μπαλκονιού και της ταράτσας. Αντί για τριανταφυλλιές ντοματιές, αντί για γαρυφαλλιές αγγουριές και αντί για γαρδένιες πιπεριές στις γλάστρες και στα μπαλκόνια. Τα λουλούδια δίνουν την θέση τους στα ζαρζαβατικά και οι λόγοι είναι κυρίως για να γνωρίζουμε τι μπαίνει στα πιάτα μας. Αυτό το εφαρμόζουν οι κάτοικοι του Βόλου, με μεγάλη επιτυχία.

Όπως πέρσι έτσι και φέτος τέτοια εποχή οι βολιώτες αρχίζουν
να καλλιεργούν λαχανόκηπους στα μπαλκόνια και στις ταράτσες τους, περιμένοντας για περίπου ενάμιση μήνα προκειμένου να απολαύσουν λαδερά φαγητά και καλοκαιρινές σαλάτες με λαχανικά δικής τους παραγωγής.

Τα δύο τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι κάτοικοι του Βόλου γίνονται αγρότες μπαλκονιού, αυλής  ή ταράτσας.  «Η ζήτηση για κηπευτικά και αρωματικά φυτά έχει αυξηθεί πολύ. Μια γλάστρα, χώμα, σπόροι και μπόλικο... μεράκι αρκούν για να αποκτήσουμε τον δικό μας λαχανόκηπο. Ο κόσμος θέλει να ξέρει τι τρώει και γι’ αυτό δοκιμάζει να τα καλλιεργήσει μόνος του. Την ίδια στιγμή προχωράει στην παραπάνω τακτική για καθαρά οικονομικούς λόγους αλλά και για να έχουν μια απασχόληση.  Και δεν είναι δύσκολο, αφού δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις και τα φυτά αυτά δεν έχουν ακραίες απαιτήσεις. Μόλις τέσσερις ρίζες από το κάθε φυτό είναι αρκετές για τις ανάγκες μίας οικογένειας», λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γεωπόνος Θανάσης Κούντριας.

«Έχουν πρασινίσει πάρα πολλά μπαλκόνια και ταράτσες στο Βόλο», επισημαίνει ο ίδιος τονίζοντας : «Σίγουρα τα κηπευτικά έχουν λιγότερες δυνατότητας μέσα στις γλάστρες ωστόσο με την σωστή φροντίδα μπορούν να έχουν ικανοποιητική απόδοση. Άλλωστε όσοι ασχολούνται χαρακτηρίζονται ως ερασιτέχνες αγρότες αφού δεν μένουν μόνο στα κλασσικά κηπευτικά δηλαδή ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές αλλά επιλέγουν κολοκυθάκια, μελιτζάνες αλλά και αρωματικά φυτά», καταλήγει ο κ. Κούντριας.

Όπως επισημαίνουν οι επαγγελματίες του χώρου στο εμπόριο υπάρχει μια τεράστια ποικιλία σε σπόρους για πολλά είδη και ποικιλίες λαχανικών. Κυκλοφορούν σπόροι για να καλλιεργήσουμε: άνηθο, μαϊντανό, σέλινο, σέλερι, ραδίκια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ντομάτες, φασολάκια, πιπεριές (κέρατο, κόκκινες, πράσινες κ.ά.), καρπούζια, πεπόνια και πολλά άλλα.

Από την πλευρά του ο γεωπόνος Βάϊος Αργυράκης επισημαίνει  ότι  από πέρσι έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη  μεταστροφή του κόσμου από το λουλούδι στο κηπευτικό. «Ο κόσμος έχει την λογική καλλιεργώ που καλλιεργώ τουλάχιστον ας μου αποδώσει κάτι» τονίζει ο ίδιος.

Τα κηπευτικά για να αποδώσουν στα μπαλκόνια χρειάζονται σύμφωνα με τον κ. Αργυράκη καλή κοπριά εμπλουτισμένη με οργανικές ίνες ή επεξεργασμένα προϊόντα φυτική ή ζωικής προέλευσης απαλλαγμένα από ζωύφια και σπόρους χορταριών. Σύμφωνα με τους γεωπόνους τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας προτιμούν κυρίως να φυτεύουν στα μπαλκόνια τους τα παραδοσιακά κηπευτικά δηλαδή ντοματιές, αγγουριές και πιπεριές ενώ τα άτομα νεότερης ηλικίας, εξαιτίας της ενημέρωσης που έχουν από το διαδίκτυο προτιμούν ακόμη και στέβια, αρώνια και διάφορα άλλα αρωματικά φυτά, με σκοπό να δουν την συμπεριφορά των παραπάνω φυτών.

Τέλος αναφερόμενοι στα αρωματικά φυτά οι γεωπόνοι επισημαίνουν ότι έχουν σημαντικό πλεονέκτημα καθώς μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας και δε χρειάζονται μεγάλη φροντίδα. Μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμη και σε μπαλκόνια που δεν τα βλέπει πολύ ο ήλιος.


Πηγή:www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου