13 Ιαν 2013

Ο σεισμός έπληξε την παρμεζάνα.


Ο σεισμός που έπληξε το περασμένο Σάββατο την περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, της βορειοανατολικής Ιταλίας, είχε και ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή του χαρακτηριστικού ιταλικού τυριού Parmigiano, γνωστού ως "παρμεζάνα".
Τα κεφάλια Parmigiano Reggiano τα οποία κινδυνεύουν να υποστούν αλλοιώσεις ή έχουν χαθεί, λόγω της κύριας σεισμικής δόνησης και των αλλεπάλληλων μετασεισμών,
ξεπερνούν τις 280.000, σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μάντοβα και της Μόντενα.
Σε ότι αφορά, πάντα, το ίδιο είδος τυριού, σοβαρές ζημιές αντιμετωπίζει και το Grana Padano: έπεσαν από τα ειδικά ράφια στα οποία φυλάσσονται, πάνω από 50.000 κεφάλια, τα οποία μπορεί, τώρα, να οξειδωθούν.
Ο συνεταιρισμός που παράγει το Parmigiano Reggiano ετοιμάζεται να ζητήσει από το ιταλικό υπουργείο γεωργίας, ειδική άδεια, για να μπορέσει να μεταφέρει τα κεφάλια τυριού, εκτός της περιφέρειας της Μάντοβα και της Μόντενα, ώστε να μπορέσει να συνεχισθεί η διαδικασία ωρίμανσης.
Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, η οικονομική ζημία, ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις παραγωγής του Parmigiano Reggiano έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.
"Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε, και να ξεπεράσουμε την δύσκολη αυτή στιγμή, αλλά και το κράτος, πρέπει να σταθεί στο πλευρό μας", τονίζουν οι υπεύθυνοι των συνεταιρισμών.


Πηγή:enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου